ODLAZAK LEGENDE

Pozdravite se s Land Rover Defenderom

06.07.2015 u 13:15

Bionic
Reading

Prošlotjedni utorak je bio zadnji dan kada se mogao naručiti primjerak legendarnog Land Rover Defendera, piše Bloomberg. 67 godina stalne proizvodnje bliži se kraju, a čini se kako su glavni razlozi konačnog umirovljenja EU pravilnici o sigurnosnim standardima i emisijama ispušnih plinova, ali i 'vrijeme za osvježavanje branda', kako navode u Jaguar Land Roveru

'Izvorno je Defender bio napravljen poput malog traktora, svojevrsnog alata na četiri kotača', rekao je Roger Crathorne za Financial Times. On je pedeset godina proveo u tvornici, a danas priređuje turističke obilaske za entuzijaste Land Rovera.

Proizvodnja Defendera je dosegla vrhunac 1971., kada ih se 'štancalo' oko 1.250 komada svaki tjedan. Prošle godine isporučeno je svega 14 tisuća primjeraka, no kako su glasine i informacije vezane uz prekid proizvodnje eksplodirale - isto se dogodilo i s narudžbama. U prvih pola godine, narudžbe su skočile za 14 posto u odnosu na isto razdoblje lani.


Crathorne vjeruje kako će sasvim sigurno stići 'novi Defender' te da je samo pitanje vremena. 'Iako nisam više zaposlen tamo, ne mogu vam reći kada točno, no stići će novi model. Riječ je o jednom od stupova Jaguar Land Rovera, neće ga se tako lako riješiti', zaključio je.

Tko je poželio kupiti Defendera, sretno! Vlasnici ih ne žele tek tako prodati, a vozilo teško gubi na cijeni s vremenom.