ZA 2015 PIKES PEAK

Rimac automobili imaju i ovo električno trkaće čudovište

02.06.2015 u 07:33

Bionic
Reading

Tvrtka Rimac Automobili je objavila kako će za 2015 Pikes Peak International Hill Climb Race na start-liniji stajati i njihovo novo čudovište od 1,1MW. Posrijedi je Tajima Rimac E-Runner Concept_One, kojeg pogone četiri neovisna električna motora koji ukupno razvijaju više od 1.475 konjskih snaga

To je dvostruko više raspoložive snage od automobila kojim je 2014. upravljala vozačka legenda Nobuhiro 'Monster' Tajima, koji je lani oborio i vlastiti rekord. E-Runner nema diferencijala ili mjenjačke kutije, već se snaga svakog od neovisnih motora prenosi posebnim sustavom razvijenim isključivo za ovaj projekt, čime je vozilo postalo lakše i s više dostupnog prostora.

Mate Rimac otkriva kako se E-Runner s razlogom može zvati čudovištem, baš poput njegovog fenomenalnog vozača. 0-100 km/h naime, ovaj električni automobil hvata za 2,2 sekunde, dok 200 km/h dosegne već za 5.4 sekunde. 'Raditi s gospodinom Tajimom i njegovim timom je bilo nevjerojatno iskustvo, u kojem smo uživali u svakom trenutku', dodao je Rimac.


Vožnja električnim automobilom na ovoj utrci će biti jedno posebno iskustvo. Uobičajeni motori zbog velike nadmorske visine (4.301m) gube čak 40 posto snage zbog manjka kisika, a električni raspolažu s punom snagom od početka trke do njenog cilja.

Staza je duga 19,99 kilometara, a u prosjeku privuče oko 130 natjecatelja iz cijelog svijeta. Više tehničkih detalja o E-Runneru je moguće pronaći u nastavku:

It is official ladies and gentleman! Tajima teams up with Rimac for Pikes Peak 2015#TeamAPEV with MONSTER SPORT, led...

Posted by Rimac Automobili on Monday, 1 June 2015