SAMO U KALIFORNIJI

Google ima novi auto i ne - opet nema vozača

18.05.2015 u 12:59

Bionic
Reading

Samovozni ili automobili bez vozača za sada su se u svim testiranjima pokazali prilično učinkovitima te stoga uopće ne čudi da je Google u promet poslao svoje najnovije vozilo ove vrste

Google ima razne ciljeve i projekte kojima čovječanstvu želi olakšati svakodnevicu. Autonomni automobili koji će bez problema osobu dovesti s toče A na točku B jedna je od takvih stvari te ne čudi da dobar dio googleovaca radi upravo na takvim projektima.

Nakon flote Lexusa RX450h Google je u promet s ostalim vozilima pustio i novo minijaturno električno vozilo. Prototip vozila možete pogledati u prigodnoj galeriji te videoisječku. Mališan koristi isti softver kao spomenuti veliki brat Lexus te sadrži sve dosadašnje iskustvo svih ostalih autonomnih automobila. Štoviše, u Googleu su izračunali da je znanje vožnje ovog autonomnog vozila jednako znanju koje prosječna osoba postigne u 75 godina svog vozačkog iskustva.

Googleov novi autonomni automobil

Svaki Googleov novi električni mališan u stanju je postići maksimalnu brzinu od 40 km/h, sadrži dva sjedala, upravljač koji je moguće ukloniti te pedale gasa i kočnice za potrebe ručnog upravljanja vozilom.

Do sada su četiri od 48 samovoznih automobila koji su u prometu u Kaliforniji sudjelovali u prometnim nesrećama od rujna, kada je ta američka savezna država počela izdavati dozvole tvrtkama za testiranje na javnim cestama. Dvije nesreće dogodile su se dok su automobili bili za upravljačem, druge dvije dok je volan držao čovjek. U tri slučaja u pitanju su bila vozila marke Lexus koja su u Googleu posebno opremili senzorima i računalima ne bi li ostvarili viziju u kojoj će autonomna vozila biti svakidašnjica. U četvrtoj nesreći sudjelovalo je vozilo tvrtke Delphi Automotive.

Iz obje kompanije tvrde kako do nesreća - koje su navodno bile manje, pri brzini manjoj od 20 kilometara na sad - nije došlo zbog krivnje njihovih vozila. Od rujna svi udesi moraju biti prijavljeni vlastima. Iz kalifornijskog Department of Motor Vehiclesa potvrdili su da su zabilježene četiri nesreće. Svako od testiranih vozila tog tipa osigurano je na iznos od pet milijuna dolara.