TEST

Opel Corsa 1.2 LPG - troši kao upaljač

24.10.2014 u 16:14

  • +7

Opel Corsa 1.2 LPG - troši kao upaljač

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Bionic
Reading

Cijena litre benzina, u trenutku pisanja ovog članka, košta 10,06 kuna. Cijena litre ukapljenog naftnog plina pak samo 4,52 kune

Plin nije samo jeftiniji, on je i ekološki podobniji od benzina. U Opelu su stoga reagirali i tržištu ponudili tvorničku instalaciju plinskog sustava u gotovo svim modelima. Da stvar bude bolja, razlika u cijeni je toliko mala da više nije potrebno prevaljivati više od 30.000 km godišnje kako bi vam se investicija od 10-ak tisuća kuna u razumnom roku isplatila.

Opel Corsa s Landi Renzovom plinskom instalacijom, naime, košta samo 4.200 kuna više, a čak nije potrebno platiti ni trošak atestiranja. Pritom je sustav toliko dobro skriven da se dva automobila gotovo uopće ne razlikuju.

Plinski ventil smješten je neposredno uz otvor benzinskog rezervoara, spremnik plina nalazi se na mjestu rezervne gume, a sustav se jednostavno prebacuje između benzina i plina putem standardne tipke na središnjoj konzoli.

Čak i pokazivač goriva ima dvojaku funkciju ovisno o odabiru pogonskog goriva.

Corsa će rado potrošiti nešto više plina nego benzina za prevaljivanje iste udaljenosti. Riječ je o kakvih dvadesetak posto, pa smo u kombiniranom ciklusu trošili šest litara benzina, odnosno nešto više od sedam litara plina. Ako zanemarimo električne automobile, i dalje ne postoji ekonomičniji način za prevaljivanje puta od točke A do točke B na četiri kotača.

Valja primijetiti da je plinska instalacija Corsi također produljila ukupnu autonomiju pa je s oba puna rezervoara, uz pažljivu vožnju, moguće doći do četveroznamenkastih kilometarskih vrijednosti.

Benzinac od 1,2 litre najslabiji je motor u Corsinoj ponudi, a moramo priznati da odabirom plinskog pogona vrijedni četverocilindraš postaje još tromiji. Ako ste sami u automobilu ova lijenost nije toliko uočljiva no još pokoji putnik i kilogram prtljage vrlo brzo će na površinu izvući Corsinu inertnost. Vozna dinamika vjerojatno će, stoga, malo kome izvući osmijeh na lice, no isto tako ćete se rijetko mrštiti prilikom plaćanja računa za gorivo.

Corsa s plinskom instalacijom veoma je interesantan automobil, no moramo priznati da je u Opelovoj gami LPG vozila ujedno najmanje zanimljiv model budući da je riječ o gradskom automobilu kojim će malo tko prevaljivati velike udaljenosti, a i nova, sofisticiranija i tehnološki naprednija, generacija netom je predstavljena na minulom sajmu u Parizu.

Ako vas navedeno ne sprečava, svakako ovom automobilu vrijedi dati šansu.

Proizvođač: Opel
Model: Corsa 1.2 LPG
Vrsta motora: 1.2, četiri cilindra, benzin
Obujam: 1.229 cm3
Snaga (kW/KS): 63/85 @ 5.600 o/min
Okretni moment (Nm): 110 @ 4.000 o/min
Potrošnja (l/100 km): 5,8/8,6/7,1 (plin)
Ubrzanje (0-100 km/h): 14,7
Maksimalna brzina: 168 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm): 4.000/1.737/1.488
Cijena do registracije: 87.100 kuna