TEST

Renault Megane Grandtour 1.6 dCi GT Line - ubojica monovolumena

17.10.2014 u 15:48

  • +10

Renault Megane Grandtour 1.6 dCi GT Line

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Bionic
Reading

Ima nešto u karavanima što ih čini jako seksi, posebice kada dolaze sa sportskom opremom i performansama. Uzmimo samo za primjer Megane Grandtour GT Line

Velik je, ali ne prevelik, atraktivan, ali ne toliko da bode u oči, te brz, ali ne i rastrošan.

Barem na prvi pogled ovaj automobil djeluje kao svestrano obiteljsko vozilo za one kojima treba više prostora za prtljagu, no nisu spremni osuditi se na život s klasičnim monovolumenom.

Dojam ostaje isti i na drugi pogled, kad zavirite u unutrašnjost i ondje pronađete sportski profilirana sjedala iz kojih nećete kliznuti ni u najoštrijim zavojima, crvenim koncem prošiven i kožom presvučen upravljač te ručicu mjenjača, kao i aluminijske papučice gasa, kočnice i spojke. Kao da vas zove da sjednete i vozite bilo kamo. Interijer ne djeluje samo privlačno, također je veoma iskoristiv, kako to i dolikuje jednom karavanu.

Prostora straga, unatoč povijenoj liniji karoserije, ima iznenađujuće mnogo čak i za natprosječno visoke suputnike, a prtljažnik će s lakoćom progutati od 600 do čak 1.600 litara. Da stvar bude bolja, i utovarna površina je niska i pristupačna pa leđa neće previše patiti prilikom utovara glomaznijih i težih predmeta.

Megane s opremom GT line je nešto krući te nije jako sklon anuliranju oštećenja na prometnicama, no zato odlično mijenja smjer uz minimalno naginjanje karoserije i izuzetno predvidljive putanje. Plus je i vrlo živ četverocilindrični dizelaš koji pomoću turbopunjača varijabilne geometrije istiskuje 160 KS i 320 Nm. Odaziv na gas je trenutan, a ne pati previše ni od efekta takozvane turbo rupe, međutim nije onako elastičan kako bi se moglo očekivati pa je nužno češće posezanje za ručicom mjenjača.

Kad smo već kod mjenjača, idealan par ovom motoru bio bi automatizirani sustav s dvije spojke. Šesterostupanjski ručni je precizan, no ima malo predugačke hodove, a i prijenosni omjeri bi mogli biti bolje podešeni. Upravljač je zadovoljavajuće direktan i tvrd, a kočnice odlične.

Megane Grand Tour GT Line je jedan od onih automobila koji oduševljavaju na prvi, drugi i treći pogled te kao takav ima toplu preporuku. Ako vam treba obiteljski automobil, a niste se spremni odreći sportske vožnje - svakako mu dajte šansu.

Proizvođač: Renault
Model: Megane GrandTour GT Line
Vrsta motora: 1.6, četiri cilindra, dizel
Obujam: 1.598 cm3
Snaga (kW/KS): 96/130 @ 4.000 o/min.
Okretni moment (Nm): 320 @ 1.750 o/min.
Potrošnja (l/100 km): 5,5/7,5/6,6
Ubrzanje (0-100 km/h): 10,1 s
Maksimalna brzina: 200 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm): 4.567/1.804/1.507
Cijena do registracije: 175.300 kuna