IZNENAĐENJE U PARIZU

Lamborghini Asterion je hibridni hiperautomobil s 910 KS

02.10.2014 u 13:54

  • +2

Lamborghini Asterion je hibridni hiperautomobil s 910 KS

Izvor: Promo fotografije / Autor: lamborghini

Bionic
Reading

Znali smo da razjareni bik priprema nešto za ovogodišnje izdanje pariškog autosalona, no svejedno smo ostavljeni poprilično bez teksta

Asterion LPI 910-4 je, baš kako mu ime kaže, automobil s uzdužno postavljenim (Longitudinale Posteriore) motorom i hibridnim sklopom (Ibrido) koji 910 KS prenosi na sva četiri kotača. No njegovo ime otkriva tek djelić priče.

Asterion je prekretnica za Lamborghini.

Ovo nije samo najsnažniji Lamborghini dosad, već prvi automobil iz Sant Agate s pogonom na prednje kotače.

Asterion je naime takozvani plug-in hibrid koji osim Hurracanovog V10 od 610 KS, smještenog iza vozačevih leđa i zaduženog za stražnje kotače, raspolaže s još tri elektromotora ukupne snage 300 KS, od kojih dva pogone prednje kotače, te litij-ionskom baterijom koja se osim regenerativnim kočenjem može puniti i preko standardne utičnice od 220V.

To znači da u električnom režimu, do brzine od 130 km/h i udaljenosti od 50 km, Asterion vozi s nultom emisijom CO2 bez decilitra potrošenog goriva.

Sam hibridni sklop povećao je masu automobila za 250 kg, no 910 KS dovoljno je da ovo tehnološko čudo dosprinta do 100 km/h za tri sekunde, pojuri 320 km/h te u kombiniranom ciklusu na stotinu kilometara potroši 4,2 litre goriva uz emisiju CO2 od 98 grama po kilometru.

Sad još samo treba pričekati zeleno svjetlo za proizvodnju.