ZASAD SAMO KONCEPT

KIA ima dizelsko-električni hibrid - Optimu T

30.09.2014 u 12:39

Bionic
Reading

Na putu prema električnoj budućnosti neminovno je to da će se automobilska industrija neko vrijeme zadržati na hibridnom polukoraku

Motor s unutarnjim izgaranjem još nije rekao posljednju riječ, a zasad se razvojni smjer grana u dva, potencijalno tri smjera.

Neki proizvođači zagovaraju uparivanje elektromotora s benzincima, neki s dizelašima dok treći vjeruju da je moguće potpuno izbaciti elektromotor i baterije te koristiti pneumatski pogonski sklop na komprimirani zrak.

KIA se, poput Volva, odlučila za dizelsko-električnu izvedbu, a svoju tehnologiju, o kojoj ne otkriva gotovo nikakve detalje, predstavit će nam u obliku Optime-T Hybrida na ovotjednom autosalonu u Parizu.

Poznato nam je tek da se pod poklopcem nalazi 1,7-litreni dizelaš koji umjesto klasičnog turbopunjača koristi električnu turbinu. Navodno ovakva arhitektura osigurava Optimi 20 posto više snage uz dvadeset posto nižu potrošnju.

Automobil je trenutno u konceptnoj fazi te prije svega služi kao ogledni primjer tehnologije, no neminovno je to da ćemo ga prije nego kasnije vidjeti u serijskom ruhu.