ŠLEPER IZ BUDUĆNOSTI

Zbog ovog Mercedesa poželjeli smo radno mjesto kamiondžije

23.09.2014 u 13:42

  • +13

Mercedes Future Truck 2025

Izvor: Promo fotografije / Autor: mercedes

Bionic
Reading

Ima nešto u velikim radnim strojevima zbog čega nam klecaju koljena, no u Mercedesu su odlučili otići korak dalje. Ne samo da njihov koncept šlepera iz budućnosti djeluje moćno, on također obara s nogu sofisticiranošću i elegancijom. Snažan i pametan te dolazi iz budućnosti? Future Truck 2025 kamionski je terminator

Future Truck 2025 svjetsku će premijeru imati na internacionalnom salonu komercijalnih vozila u Hannoveru ovaj tjedan, a premda njegovo ime i izgled sugeriraju drugačije, u pitanju je praktički gotov, u potpunosti funkcionalan proizvod.

Ovaj šleper okoristio se sijasetom senzora koji u svakom trenutku nadziru okoliš te, između ostalog, omogućuju potpuno autonomnu vožnju.

Future Truckov autopilot prilagodit će brzinu vožnje prometnoj signalizaciji i stanju na cesti, također će se pomaknuti u stranu kako bi oslobodio put vozilima za hitne intervencije, a istovremeno je i veoma društven. U svakom trenutku informira ostala vozila u svojoj okolini, do 500 metara udaljenosti, o situacijama na koje sam nailazi.

Pritom vozaču omogućava da se u potpunosti opusti u kabini koja izgleda kao predvorje najluksuznijeg hotela s pet zvjezdica. Ako kvadratni metri drva i kože nisu dovoljni, tu je i simpatičan Samsungov tablet koji može glumiti da je primjerice - kamin. Genijalno.

Mercedesov šleper već je zadovoljio na svim testovima uključujući onaj za autonomno upravljanje. Na autocesti A14 kod Magdeburga Nijemci su ljetos simulirali stvarne prometne uvjete., a da Future Tuck 2025 nije ni trepnuo svojom LED prednjom maskom.

Gdje je zapelo i zašto ovo čudo već sad ne možemo vidjeti na cesti?

'Krivnja', barem u Europi, leži na zakonodavcima koji još uvijek ne dopuštaju korištenje autonomno upravljanih vozila na Starom Kontinentu.

Mercedesov šleper će stoga u Europi do daljnjega ostati Future Truck 2025, dok bi u određenim dijelovima SAD-a, kako stvari stoje, mogao postati Future Truck 2015.

Zbog ovog Mercedesa poželjeli smo radno mjesto kamiondžije