TEST

Škoda Rapid Spaceback 1.2 TSI - karavan koji to nije

30.08.2014 u 07:32

  • +5

Škoda Rapid Spaceback 1.2 TSI

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Bionic
Reading

Standardni automobilski segmenti polako ali sigurno gube na popularnosti. Kupci žele u jednom automobilu imati više vozila, pa ne čudi to što crossoveri bilježe streloviti rast prodaje

Rapid Spaceback je upravo jedan takav neobičan automobil koji na prvi pogled liči na karavan, no to nije. Također nije ni uobičajeni hatchback, a da ima par vrata manje ta povijena krovna linija bi ga učinila takozvanim shooting brakeom.

Ovakav spoj svega i svačega na papiru ali i u praksi se pokazuje odličnim rješenjem. Rapid Sportback izgleda atraktivnije od limuzinske inačice, a također je i prostraniji te praktičniji.

Na stražnjoj klupi smjestit će se bez problema i natprosječno visoki putnici kojima neće manjkati mjesta ni za koljena a premda će prtljažnik do linije prozora progutati 135 litara manje, budući da je Spaceback od limuzine kraći za 180 mm, iskoristivi volumen upotrebljiviji je za prevoženje glomaznijih predmeta.

Dva automobila izgledaju identično do B-nosača, no sve one zamjerke na estetiku koje bi kupci mogli imati kod karavana, u slučaju Spacebacka padaju u drugi plan.

Rapide je u svemu ostalome prepoznatljivi pripadnik češke škole jednostavne i robusne izrade. Unutrašnjost je sazdana od kvalitenih materijala, ugodnih na dodir. Uređaji su pregledni a ergonomija vrlo dobra, te dizajn unutrašnjosti ostavlja dojam praktičnog minimalizma. Automobil je također veoma pregledan, te zvučno vrlo dobro izoliran.

Rapid leži na neovisnom ovjesu sprijeda i torzijskoj osovini straga a ovjes mu je podešen na finoj granici između udobnog i sportskog. S reskim benzinskim motorom 1.2 TSI od 105 KS pod poklopcem u pitanju je vrlo agilan, predvidljiv automobil koji se podjednako dobro vozi u gradu, na otvorenoj cesti i autocesti. Turbopunjeni benzinac vrlo nisko isporučuje okretni moment, a povoljnoj potrošnji doprinose i ekonomičnoj vožnji podređeniji prijenosni omjeri ručnog šesterostupanjskog mjenjača. Spaceback je lagan, pa se s težištem koje nije previsoko vrlo dobro ponaša u dinamičnoj vožnji.

Teško je nakon svega nabrojanog ostati ravnodušan prema Škodinom “crossoveru” koji se dimenzijama i karakteristikama tako dobro infiltrira u sridu onoga što kupci traže u ovoj klasi. Pravo je iznenađenje, stoga, što ih na našim prometnicama ne viđamo češće.

Rapid Spaceback ima našu toplu preporuku.

Proizvođač: Škoda
Model: Rapid Spaceback 1.2 TSI
Vrsta motora: 1.2, četiri cilindra, benzin
Obujam: 1.197 cm3
Snaga (kW/KS): 77/105 @ 5.000 o/min
Okretni moment (Nm): 175 @ 1.500 - 4.100 o/min
Potrošnja (l/100 km): 6,3/8,5/7,4
Ubrzanje (0-100 km/h): 10,5 s
Maksimalna brzina: 195 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm): 4.304/1.706/1.459
Cijena do registracije: 129.149 kuna(96.739 kuna za osnovni model)