SLIJETANJE BILO GDJE

Upoznajte taksi službu budućnosti

27.07.2014 u 10:41

Bionic
Reading

Već desetljećima inženjeri pokušavaju kombinirati prednosti zrakoplova s helikopterima, a Elytron porodica letjelica bi mogla biti jedno od rješenja prijevoza budućnosti. Na konceptu letjelice koja može uzlijetati i slijetati vertikalno te letjeti uz visoku učinkovitost i razinu sigurnosti

Na konceptu letjelice Elytron se radilo punih deset godina, unutar kojih je doživjela brojne preinake i evoluirala u nešto što bi u konačnici moglo biti više no upotrebljivo. Kompanija Elytron Aircraft navodi kako njihov dizajn letjelice kombinira tri seta krila - dva para fiksnih i jedan rotacijski na kojima se nalaze motori.

Pri dizajnu i konstrukciji se posebnog računa vodilo o aerodinamičkim svojstvima i povećanju učinkovitosti. Korištenjem karbonskih kompozita i manjim budžetom, Eyltron je napravio dvojsed-prototip koji služi kao vozilo za demonstraciju mogućnosti. Sljedeći korak bi bila izrada minijaturne putničke letjelice u koju bi se moglo ukrcati sedam osoba.


Upravo stoga Elytron se vidi kao moguća taksi služba budućnosti, kojom bi se moglo putovati od gradskog centra do gradskog centra u vrlo kratkom roku i bez potrebe za izgradnjom veće infrastrukture. Istovremeno bi ovakva letjelica mogla zamijeniti i helikoptere koji se inače koriste za hitne slučajeve.

Više informacija o cijelom projektu je moguće pronaći na izvornom linku