KOLIKA ĆE BITI ŠTETA?

Totalni rat Audija i Porschea iza Volkswagenovih leđa

23.07.2014 u 10:09

Bionic
Reading

Volkswagen grupa trenutno broji čak 12 proizvođača vozila, no sa svakom novom prinovom, čini se, sve je manje sinergije

Automobile izvještava o tome da posljednjih nekoliko mjeseci Audi i Porsche vode pravi mali rat. Porsche je naime nezadovoljan novom platformom koju Audi razvija za globalni SUV. Ekipa iz Zuffenhausena ogorčena je dimenzijama i strukturalnim integritetom, kao i sposobnošću nove platforme da prihvati veći raspon motora.

Istovremeno Audi proziva Porsche zbog arhitekture na kojoj će, između ostalog, biti zasnovani novi R8 i nasljednik Hurracana. Navodno ista neće tako lako prihvatiti baš sve šesterocilindrične, V8 i V10 motore koje je Audi planirao iskoristiti.

Da stvar bude gora, dvojac nezavisno razvija platformu za luksuzna vozila, na što je dosad utrošeno više od tri milijarde eura. Porsche smatra da će njihova modularna platforma MSB namijenjena idućoj generaciji Panamere odlično poslužiti i Audiju za novi A6, A7 i A8, a proizvođač s četiri prstena, navodno, razvija vlastitu za ova tri modela.

Hoće li i kako Volkswagen stati na kraj ovom sukobu unutar vlastitih redova, ostaje za vidjeti, no moramo priznati da nas pomalo iznenađuje ova, za njemačke proizvođače, atipična neefikasnost.