QUANT E-SPORTLIMOUSINE

Automobil na ‘morsku vodu’ od 912 KS korak bliže proizvodnji

21.07.2014 u 10:45

Bionic
Reading

Jedan od bizarnijih koncepata minulog autosalona u Ženevi, Quant e-Sportlimousine, dobio je TÜV-ovo odobrenje za testiranje na europskim prometnicama

Ovaj nesvakidašnji automobil nije neobičan samo zbog takozvanih gullwing vrata, već ponajprije pogonskog sklopa koji čine takozvane protočne baterije. Riječ je o tehnologiji koja, barem na papiru, višestruko nadmašuje trenutne sposobnosti litij-ionskih baterijskih sklopova koji se koriste u automobilskoj industriji.

Quantova - Nanocell - koristi nedefiniranu mješavinu elektrolitima obogaćene slane vode smještene u dva različita spremnika između kojih se nalazi membrana. Pumpanjem elektrolita kroz reaktor s elektrodama stvara se električna energija koje navodno ima dovoljno da četiri elektromotora istisnu čak 912 KS i 2.900 Nm okretnog momenta!

Kao da ovo nije dovoljno da nam se zavrti u glavi, Qant navodi podatak o autonomiji od čak 600 km u kombiniranom ciklusu.

Pritom e-Sportlimousine ne bi zahtijevao punjenje putem standardne 220-voltne utičnice, već bi se na specijalnim crpkama elektrolitna tekućina samo zamijenila novom, dok bi se istrošena ponovno ‘napunila’ za kasniju upotrebu u drugom vozilu.

Njemački proizvođač deklarira ubrzanje s mjesta do 100 km/h za 2,8 sekundi te maksimalnu brzinu od 350 km/h.

Iako sve ovo zvuči malo previše znanstveno-fantastično u vremenima kada tek Teslin model S uspijeva prevaliti više od 300 km na električnu energiju, toplo se nadamo da neće sve ostati samo mrtvo slovo na papiru.

Početak prototipnog testiranja, zato, korak je u pravom smjeru.