KAZNE U HRVATSKOJ

Za zlostavljanje mačke prijeti vam godina dana zatvora

10.10.2014 u 10:58

Bionic
Reading

Kanadska je javnost ovih dana zgrožena viješću da su trojica punoljetnih tinejdžera na najbrutalniji mogući način mučila i ubila mačku. Kolovođa ove grozne parade iživljavanja kažnjen je s deset mjeseci zatvora, tri godine uvjetne kazne te desetogodišnjom zabranom držanja kućnih ljubimaca svih vrsta. Premda je ovo radikalan primjer mučenja životinja, ni u Hrvatskoj se nećete izvući samo tako

Potaknuti ovom grozomornom viješću, naši prijatelji sa stranice Mačkarica provjerili su kakve nas kazne u Hrvatskoj očekuju za maltretiranje životinja.

Odredbama članka 205. Kaznenog zakona (NN 125/11. i 144/12.) propisano je kazneno djelo 'Ubijanje ili mučenje životinja', a glasi:

'(1) Tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

(2) Tko kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počini iz koristoljublja, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine.

(3) Tko iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme, kaznit će se kaznom zatvora do šest mjeseci.

(4) Životinja iz ovoga članka oduzet će se.'

Koliko u Hrvatskoj ima prijavljenih slučajeva, u kojoj se mjeri rješavaju te što vi možete, kao građani, učiniti ako se nađete u situaciji svjedoka jednog takvog čina, pročitajte na stranici Mačkarice