NIJE KAO U CRTIĆIMA

Kako upoznati psa s mačkom?

13.10.2014 u 10:26

Bionic
Reading

Bez obzira što smo 'naučili' od Toma i Jerryja, psi i mačke zapravo mogu biti dobri prijatelji. Na čovjeku je da osigura dobar prvi dojam

Kad upoznajete psa i mačku, ne smijete životinjama prepustiti kontrolu nad situacijom. Valja imati na umu da neki psi vide mačke kao plijen, pogotovo ako trče, piše Vet Street


Ako ste vlasnik mačke i u kuću dovodite psa, pokušajte odabrati onoga koji već ima iskustva s mačkama. Oni koji nude životinje za udomljavanje uglavnom znaju s kim su prije dijelile svoj dom.

U slučaju da ste vlasnik psa, a planirate dovesti mačku, počnite raditi na poslušnosti svog ljubimca prije upoznavanja. Pas bi trebao biti opušten na uzici i treniran da vas sluša kad mu kažete da sjedne ili legne.

Odaberite jednu sobu za mačku i ondje joj pripremite toalet te ostale stvari poput zdjelica za hranu i vodu. To će biti samo njen prostor dok se upoznaje s psećim mirisima. Također je to dobro mjesto za pojedinačno upoznavanje s ostalim članovima obitelji.

Nakon nekoliko dana odvojenog suživota možete početi s upoznavanjem. Stavite psa na uzicu i otvorite vrata 'mačje sobe'. Morate dopustiti da se životinje vide, no nikako ne smijete dopustiti psu da napadne mačku, čak ni u igri.

Naredite psu da sjedne dok se mačka ne privikne na njegovu blizinu. Ne tjerajte mačku da se upoznaje s psom, već njoj prepustite način na koji će to učiniti. Ako mačka želi promatrati psa iz nekog sigurnog mjesta, npr. ispod kreveta, dopustite joj. Za mir i dobro ponašanje nagradite obje životinje poslasticama i riječima pohvale.

Trebat će vam nekoliko tjedana držanja psa na uzici dok se bolje ne upoznaju. Svaki dan malo produljite vrijeme koje provode jedno blizu drugoga. Važno je mački omogućiti da ima kamo pobjeći ako je prisiljena na to.

Možete skinuti uzicu s psa tek kad mačka odluči prići psu, a on je nema želju napasti. Vrijeme potrebno za taj zadnji korak ovisi o životinjama.

Nije neobično to da pas i mačka postanu odlični prijatelji. U slučaju da obavite njihovo upoznavanje kako treba, velika je šansa da ćete imati sklad u kući.