SLATKE BRBLJAVICE

Zašto moja mačka toliko mijauče?

13.10.2014 u 10:28

Bionic
Reading

Mačke su uglavnom vrlo samozatajna stvorenja – od toga da jedva pokazuju bol do toga da vam poručuju da ste im najdraži na svijetu laganim žmirkanjem. No, i među tim tihim lovcima ima brbljavaca

Mačke su inače tihi samotnjaci, no u dodiru s ljudima poprimaju neke naše odlike poput brbljavosti. Možete biti sigurni da kad mačka počne mijaukati u blizini čovjeka, postoji samo jedan odgovor na pitanje zašto to čini – nešto želi od njega, piše Vet Street


Mačke će ljude tražiti bilo što – da im otvore vrata ili da ih nahrane. Brbljave mačke će se čak glasati kako bi ljudima dale do znanja da su im dragi.

Zašto su neke mačke pričljivije od drugih?

Svaka mačka je rođena s određenom genetski urođenom 'brbljavosti'. Neke vrste mačaka (sijamske) su pričljivije od drugih. No okolina to može pojačati ili smanjiti.

Pričljive mačke uglavnom počnu kao takve i ostanu brbljave cijeli svoj život. Tihe mačke koje počnu češće mijaukati, čine to zbog ljudi. Na primjer, ako primijete da mijaukanje može donijeti hranu, neće se libiti biti brbljave.

Može li se mačku naučiti više ili manje pričati?

Ako razgovarate sa svojom mačkom i želite da je u pitanju dijalog, najbolje je mijaukanje nagrađivati hranom ili onime što mačka želi. No češći je slučaj da ljudi žele da im je mačka manje pričljiva. To zahtijeva više strpljenja.

Sve mačke loše reagiraju na kažnjavanje i tako neće ništa naučiti. Jedini način da mačku nagovorite da radi nešto što vi želite je sustavom nagrađivanja. Morat ćete je prestati hraniti kad ona to traži mijaukanjem. Neka mačka prati zdjelicu u krug oko vas, a spustite je tek kad prestane mijaukati. S vremenom će vaša ljubimica shvatiti da želi da hoda oko vas bez zvuka, no morate biti uporni i strpljivi.

Čak i vaša pažnja je neka vrsta nagrade, pa je najbolje ignorirati mačku kad mijauče, a maziti je kad je tiha.

Iako brbljavost kod mačaka uglavnom znači da nešto žele, ponekad može biti da ih nešto boli ili smeta. Svaki vlasnik bi trebao moći sam procijeniti je li prekomjerno mijaukanje normalno ili možda simptom nečeg drugog. U slučaju da sumnjate da vam ljubimica ima nekakav problem, najpametnije je savjetovati se s veterinarom.