NOS - PONOS

Koliko je zapravo jak pseći njuh?

01.09.2014 u 12:21

Bionic
Reading

Svi znamo da su psi sjajni kad je u pitanju njuh, no pravo je pitanje – gdje im je granica? Pas Fern u Sjevernoj Irskoj za BBC pokazao je nevjerojatnu snagu psećeg njuha

Jedna epizoda trodijelnog serijala 'Inside the animal mind' pozabavila se psećim njuhom. Psi vide svijet drugačije zahvaljujući svojoj njušci. Pas Fern demonstrirao je u Sjevernoj Irskoj spektakularnu snagu svog njuha, piše voditelj BBC-jeve emisije Chris Packham


Fern je pas za potragu i spašavanje pa ne čudi da može nanjušiti bolje i više nego što bismo očekivali, no pretpostavljamo da bi njegove sposobnosti oduševile i najzahtjevnije. Fern je uspio pronaći kantu s mesom koja se nalazila na dnu jezera dugačkog oko kilometar i pol – oko sedam metara pod površinom vode!

Psi njušku ne koriste samo za njuh, već i za razumijevanje apstraktnih pojmova kao što je vrijeme. Pažljivo ocjenjujući kolika je jačina mirisa vlasnika u domu, psi mogu procijeniti kad će se čovjek vratiti kući. Ova neobična sposobnost svakako je pridonijela raznim pričama o natprirodnim sposobnostima pasa da znaju kad im se vlasnik vraća kući.

Za razliku od vukova koji se u potpunosti oslanjaju na svoj nos, psi su naučili vjerovati onome što im vlasnik kaže, čak i kad se to ne poklapa s mirisima koje njuše.