TEHNOLOŠKI VIŠAK

Hoće li roboti uskoro čuvati stada umjesto pasa?

27.08.2014 u 14:48

Bionic
Reading

Znanstvenici su proučili kako psi čuvaju stado i napravili računalni model koji to oponaša. To otvara mogućnost da jednog dana roboti zamijene pse

Čini se da bi i psi ovčari uskoro mogli postati tehnološki višak. Znanstvenici su napravili uspješan računalni model metode koju psi koriste za čuvanje stada, piše Phys


Psi koriste dva temeljna matematička pravila za upravljanje stadom – zatvaraju sve rupe u stadu koje nastaju i zatim ga tjeraju dalje. Računalni model koji su znanstvenici s britanskog Sveučilišta Swansea napravili pruža mogućnost kontrole stada koje ima do 100 životinja.

Doktor Andrew King koji je predvodio istraživanje kaže da se računalni model odlično poklapa sa stvarnošću. Njegov kolega Daniel Strombom – matematičar sa švedskog sveučilišta u Uppsali – dodao je kako pas cijelo vrijeme mora odlučivati čini li stado zadovoljavajuću cjelinu.

Njihovo otkriće otvara nove mogućnosti u automatiziranom čuvanju stada, te u situacijama gdje je potrebno ostvariti kontrolu nad masama ljudi. Još jedna korist istraživanja je mogućnost robota koji kontroliraju druge robote.

Znanstvenici su na svaku ovcu u stadu stavili odašiljač kako bi dobili neophodne podatke, dok je pas nosio malu naprtnjaču s vrlo preciznim GPS uređajem.