NOĆ ŠIŠMIŠA

Posjetite ZG ZOO ovaj vikend i upoznajte šišmiše

26.08.2014 u 15:08

Noć šišmiša u ZG Zoo-u

Izvor: Promo fotografije / Autor: ZG Zoo

Bionic
Reading

U subotu, 30. kolovoza, u Zoološkom će se vrtu grada Zagreba obilježiti Međunarodna noć šišmiša. Pod krilaticom 'Nije lako živjeti naopako' posjetitelji će se od 18 do 22 sata moći upoznati s važnošću zaštite šišmiša i bogatom populacijom tih životinja u Hrvatskoj

Iako se Međunarodna noć šišmiša u Zoološkom vrtu grada Zagreba obilježava već 10 godina, u javnosti se nedovoljno zna o tim čudesnim noćnim životinjicama. Zbog toga su edukatori Vrta osmislili zabavan i edukativan program vođen krilaticom 'Nije lako živjeti naopako'.

Kroz taj će program posjetitelji moći doznati kako su jedini leteći sisavci od strašnih protagonista mitova i legendi postali jedna od najugroženijih skupina životinja.


Na svijetu živi čak 1.150 vrsta šišmiša, a trenutačno ih je zbog uništavanja njihovih staništa ugroženo gotovo 180. U Hrvatskoj živi 35 vrsta i sve su zakonom zaštićene. S tom bogatom populacijom šišmiša u našoj zemlji i njihovom važnošću za ekološki sustav posjetitelje će upoznavati stručnjaci iz institucija i udruga koje se bave zaštitom šišmiša.

Posjetitelji će se pod stručnim vodstvom moći uključiti u potragu za divljim šišmišima te svladati osnove špiljarskog penjanja. Organizirane su i mnogobrojne edukativne radionice, izložbe, projekcije te igraonice.

Najhrabriji će se mališani moći upoznati sa slavnim stvorenjima iz mitova i legendi poput vampira i vještica, a kako bi i sami te posebne noći promijenili izgled, pripremljeno je bojenje lica.

U Vrtu tradicionalno za Noć šišmiša čaroliju iz rukava isipava mađioničar Vladimir Štimac, a romantičare očekuje jedinstven gitaristički te nastup žonglera vatrom. Onima pak koji se zaljube u netopire, omogućeno je njihovo posvajanje.

Noć šišmiša svake se godine organizira u više od 30 zemalja Europe i svijeta koje su potpisale Sporazum o zaštiti populacija šišmiša (UNEP/EUROBATS).

Za djecu do sedam godina ulaz na Noć šišmiša u Zoološkom je vrtu grada Zagreba slobodan.