OD LJUBIMICE DO ZVIJEZDE

Kako je jedna mačka postala teška 100 milijuna dolara?

14.08.2014 u 11:52

Bionic
Reading

Na festivalu online videa VidCon u Anaheimu u Kaliforniji u lipnju jedna je zvijezda imala jako loš dan. Prespavala je dvosatno druženje s fanovima, a povremeno bi podigla glavu vrlo neraspoloženog izraza lica dok su stotine ljudi čekale u redu da je pozdrave. Bila je to Grumpy Cat, svjetska zvijezda i najbolje plaćena manekenka među mačkama. Svojoj je vlasnici dosad priskrbila zaradu od oko 100 milijuna dolara i upravo je započela snimanje svog prvog filma

Gotovo da nema korisnika interneta koji ne zna za Grumpy Cat, odnosno Mrzovoljnu mačku. Ona zapravo nema nekih specijalnih sposobnosti neuobičajenih za jednu mačku - ne kuha, ne pjeva, ne priča, ne zna računati… Slavu joj je donio njezin specifičan izraz njuške zbog kojeg uvijek djeluje mrzovoljno, ljuto i neraspoloženo.


Ona je zapravo najbolje plaćena manekenka među mačkama, zaštitno je lice mnogih reklama, glavna tema internetskih memeova, foto zvijezda društvenih mreža, sve što jedna manekenka može poželjeti.

Najbolje plaćena manekenka među mačkama

Obješeni izraz lica donio joj je oko 15,7 milijuna pregleda videa na YouTubeu, 6,2 milijuna lajkova na Facebooku, 228.000 fanova na Twitteru, više od 433.000 fanova na Instagramu, televizijski film, reklame, i sve to u manje od dvije godine. Osim toga, u prodaji je više od 400 proizvoda s njezinim likom (od majica i šalica do igračaka), dvije knjige od kojih je prva prodana u više od pola milijuna primjeraka i prevedena na 15 jezika. Čak ima i vlastito piće, Grumppuccino, koje se prodaje u nekim američkim gradovima.

Ben Lashes, menadžer ove popularne mace, procjenjuje da je mačka svojim vlasnicima uprihodila oko 100 milijuna dolara. Ne želi otkriti točan iznos, ali kaže: 'Ovo je sigurno sedmeroznamenkasta mačka. Ne brinite, osigurana je.'

Grumpy je zapravo jako umiljata maca


Dvogodišnja mrzovoljka, pravog imena Tardar Sauce, zaradila je dovoljno novaca da je njezina 28-godišnja vlasnica Tabatha Bundesen dala otkaz kao konobarica u Morristownu u Arizone gdje i dalje žive. Njezin 35-godišnji brat Bryan, koji je i stavio prvu sliku Mrzovoljne mačke na Reddit u rujnu 2012., kaže da im je slava mačke promijenila živote, na bolje. Upravo je on fotografirao tardar kad je imala četiri mjeseca, a fotografija je odmah postala izvor za internetske memeove. Njezino je lice odjednom bilo posvuda na internetu uz izjave poput: 'Jednom sam se zabavila. Bilo je grozno.'

Lashes, menadžer iz Los Angelesa, koji predstavlja još dvije popularne mačke, s mrzovoljkom je počeo raditi 2012. Kaže da se u nju zaljubio isti čas čim je vidio njezine plave oči uživo nakon što joj je ugovorio nastup na NBC Todayu u New Yorku, a odmah je i pomislio kako bi mogla biti zvijezda.

Od ljubimice do TV zvijezde

I svijet se složio s njim. Grumpy se pojavila u reality showu The Bachelorette, na Američkom idolu, kanalu specijaliziranom za šoping QVC i na dodjeli MTV-jevih nagrada, i to sve u zadnjih pet mjeseci. Čini se da joj je popularnost na vrhuncu.

No Lashes kaže da zapravo imaju strategiju i da su više ponuda odbili, nego prihvatili. 'Imam samo jedno pravilo, a to je da sve održimo na jednom kul nivou', objasnio je Hollywood Reporteru. Zato je i odbio oko 20 ponuda za televizijske reklame prije nego što je pristao na jednu za Honey Nut Cheerios. Ta je reklama, izašla ispod čekića poznate tvrtke Saatchi & Saatchi, na nacionalnoj razini emitirana 2.000 puta.

Na predstavljanju nove knjige u kolovozu ove godine


No vjerojatno najveći projekt koji su prihvatili je specijal za Lifetime čije snimanje počinje ovoga mjeseca u Vancouveru. Arturo Interian, potpredsjednik na televizijskoj mreži Lifetime, kaže da ga je oduševio međunarodni interes za Mrzovoljnu mačku i dodao da u njoj ima nešto što nasmijava ljude. Nije htio otkriti koliki su honorar ponudili mački, ali je priznao da je ona vrlo vjerojatno 'najbolje plaćena mačka na filmu u Hollywoodu'.

Na snimanju filma za Lifetime Grumpy Cat će imati svoju prikolicu i dublere. Premda su se neki već sada zabrinuli da će se mačka takvim tretmanom razmaziti, Lashes, koji je zove 'Marilyn Monroe među mačkama', kaže da samo želi osigurati da se prema njoj odnose s poštovanjem, a Grumpy inače voli pažnju, voli se maziti i voli kameru. 'Samo zato što je mačka ne znači da je itko smije iskorištavati. Ako je vrijedna toga da bude zvijezda filma, onda se prema njoj treba i odnositi kao prema zvijezdi', dodaje.