DOBAR DAN, KAKO STE

Znate li zašto si psi njuškaju stražnjice?

31.07.2014 u 10:45

Bionic
Reading

Kad se psi sretnu, prva stvar koju će napraviti je ponjušiti stražnjicu jedan drugome. Znanstvenici su snimili kratki film o tome zašto to čine

S obzirom da je pseći nos između 10.000 i 100.000 puta osjetljiviji od ljudskog, teško je zamisliti da bismo ga koristili za njušenje stražnjica, no psi to redovito rade. Znanstvenici iz American chemical society, čije se sjedište nalazi u Washingtonu D.C.-ju, snimili su poučan kratki film o tome zašto psi jedni drugima njuše stražnjice, piše Daily Mail


Psi u nosu imaju poseban (Jacobsonov) organ koji im služi za otkrivanje raznih stvari koje čine miris. Njušenjem stražnjice mogu saznati kojeg je spola drugi pas, čime se hrani, kako je raspoložen te niz drugih informacija.

Doktor George Preti, koji je 1975. radio za Centar za kemijska čula Monell u Philadelphiji, ispitao je analna lučenja pasa i divljih kojota te otkrio da pseće stražnjice imaju analne vrećice – male žlijezde koje ispuštaju kemijske spojeve. Jedan od tih spojeva je trimetilamin – organski spoj koji nastaje raspadanjem biljaka i životinja, a prepoznatljiv je kao smrad lošeg zadaha ili trule ribe.

Psi mogu nanjušiti razne informacije o drugim psima zahvaljujući svojim posebnim organom za njušenje – Jacobsonovim organom – bez obzira na druge snažne mirise koji bi ih inače nadvladali. Dakle, ukratko, psi si njuše stražnjicu da bi se bolje upoznali.