PRAVI ZAPETLJANAC

Kako riješiti probleme s mačjom dlakom?

07.08.2014 u 08:37

Bionic
Reading

Ako imate mačku, moguće je da ste već doživjeli da vam ljubimica ima problema sa zapetljanom dlakom. No, srećom, postoji jednostavno rješenje za to

U slučaju da mački ne odgovara češljanje, morate je prvo priviknuti na četku. Najbolje je ostaviti četku negdje gdje će često naići na nju te je ponjušiti. Nekoliko dana bi trebalo biti dosta da se ljubimica upozna s novim predmetom.


Ako vam mačka ima problema s jako zapetljanom dlakom, trebali biste zamoliti veterinara da vam pomogne odabrati pravi češalj za njenu dlaku.

Važno je da ste i vi i vaša ljubimica opušteni kad je vrijeme za četkanje. Moramo vas upozoriti da će biti puno dlake za bacanje pa je zato pametno pri ruci imati vrećicu u koju možete odložiti klupka dlake. Kad je mačka zadovoljna (prede), možete je polako početi četkati po leđima.

Pri četkanju koristite duge poteze i nemojte previše upirati. Nemojte zaboraviti čistiti češalj nakon svakog drugog prolaza kroz dlaku. Slobodno nagradite mačku suhom hranom ako je mirna.


Ako se mačka pobuni, pustite je da ode. Bolje je da češkanje pamti kao ugodno iskustvo, jer će vam to olakšati proces u budućnosti.

Klupka zapetljane dlake mogu se pojaviti bilo gdje, no najčešće se mogu naći tamo gdje se mačka sama teže čisti – iza ušiju, na preponama, pri vrhu stražnjih nogu, ispod pazuha te oko i ispod vrata.

Ako ne možete sami otpetljati klupka dlake, odvedite je stručnjaku ili veterinaru da je obrije, no redovitim češljanjem vjerojatno ćete spriječiti takve probleme.