SLATKI DOSELJENICI

Pogledajte nove stanare zagrebačkog ZOO-a!

23.07.2014 u 15:25

Nove životinje u Zagrebačkom ZOO-u

Izvor: Promo fotografije / Autor: Zoološki vrt grada Zagreba

Bionic
Reading

Zagrebački ZOO dobio je nekoliko novih stanovnika – dvije alpake i tri valabija

Iz njemačkog Augsburga u Maksimir je stigao par alpaka – ženka Annika i mužjak Jasper. S devetogodišnjim južnoameričkim devama brzo se sprijateljila mlađahna domaćica Čarga, četverogodišnja alpaka koju posjetitelji Vrta već dobro poznaju.


Složni trojac dane provodi u laganoj šetnji i bršćenju grana. Na meniju im se izmjenjuju grab, lijeska, bukva, javor i drugo slasno grmlje i drveće. U prirodi alpake žive u velikim stadima podno Anda, a zbog fine dugačke istoimene vune i ukusnog mesa davno je udomaćena. U Zagrebu nastambu dijele s drugim životinjama iz Južne Amerike – marama i kapibarama.

Odnedavno je živo i u području koje predstavlja životinjski svijet još jednog dalekog kontinenta - Australije. Devetogodišnji valabi Tyson dobio je cijeli harem. Iz nizozemskog Overloona doputovale su mu Pika, Num i Juliet, ženke u dobi od jedne do tri godine. Simpatični tobolčari nerazdvojni su od prvog dana, a prijateljstvo su brzo izgradili i sa sustanarima – emuima i crnim labudom.

U prirodnom staništu Australije najviše borave u šipražju i eukaliptusovim šumama gdje se hrane travom i zeljastim biljem. U zoološkim vrtovima jelovnik im je nešto bogatiji pa nepce vole zasladiti i voćem. Kreću se skačući izduženim stražnjim nogama, a snažnim se repom koriste za održavanje ravnoteže. Djeca ih kao i sve klokane prepoznaju po tobolcu. U njemu prvih 280 dana nakon dolaska na svijet rastu mladunci.