RAZLIČITI UKUSI

Ostaci sa stola ugrožavaju zdravlje vašeg psa!

23.07.2014 u 15:00

Bionic
Reading

Iako je vrlo vjerojatno da smo prve pse pripitomili tako da smo im ostavljali ostatke svojih obroka, stručnjaci kažu kako danas time zapravo ugrožavamo zdravlje svog ljubimca te da bismo itekako trebali paziti što im dajemo jesti

Vlasnici pasa još uvijek znaju svojim ljubimcima baciti ostatke hrane sa svog stola, no stručnjaci upozoravaju kako im time mogu ozbiljno narušiti zdravlje. Pseći probavni sustav nije isti kao ljudski i ne podnosi mnoge stvari koje smatramo poslasticama, piše Georgia Newsday


'Vrijeme je da vlasnici pasa prestanu ubijati svoje ljubimce neinformiranim dobrim namjerama. Moraju prestati davati psima 'poslastice' poput čokolade, grožđa ili vina. Tako im ugrožavaju život. Lako je psu dati ostatke od naših obroka, no trebali bi znati da je pseći probavni sustav bitno drugačiji od ljudskog. Neka hrana koja je čak zdrava za ljude otrovna je za pse', kaže Kristina Johansen koja je napravila listu deset najopasnijih namirnica koje često dajemo psima.

Na listi ljudske hrane koja je opasna za pse su čokolada, umjetno sladilo, grožđe i grožđice, bilo što s kofeinom, alkohol, australski orasi, kuhane kosti, luk te sjemenke voća. Luk i poriluk kod pasa izazivaju anemiju i poteškoće s disanjem.

Grožđe i grožđice mogu oštetiti pseće bubrege, a alkohol i kofein mogu napraviti nepopravljivu štetu njihovim unutarnjim organima. Čokolada je dobro poznata opasna hrana za pse jer sadrži kemijske spojeve koje ne mogu probaviti ni izbaciti, a mogu dovesti do trovanja i smrti ljubimca.

Kristina Johansen koja je osnovala Elmo's Kitchen sada ima i aplikaciju koja vlasnicima pasa može reći je li nešto opasno za njihove ljubimce ili ne.