PREPOZNAJTE ZNAKOVE

Kako saznati voli li vas vaša mačka?

18.07.2014 u 15:37

Bionic
Reading

Nije teško primijetiti kad je mačka loše volje, no znate li prepoznati znakove ljubavi? Neke je lako dešifrirati, no neki su vrlo suptilni

Doktori veterine Allen Schoen i Marty Becker za Vetstreet naveli su deset načina na koje mačke svojim vlasnicima daju do znanja da su im dragi.


Lagan dodir čelom

Kad vas mačka dotakne čelom, to je znak da ste joj u samom vrhu liste omiljenih ljudi. Vaša ljubimica će vas pogledati, spustiti glavu i lagano vas udariti čelom ili vas nježno samo dotaknuti. Takav kontakt obično uzrokuje lučenje endorfina (poznat i kao hormoni sreće) i kod vas i kod mačke.

Trljanje obrazima

Najbolje je zamisliti mačku kao uličnog umjetnika koji oslikava svoj teritorij grafitima. Mačke trljanjem obraza o razne površine ostavljaju posebno ulje kojima svojataju ono što su označile.

Vijuganje vrha uspravljenog repa

Mačji rep jedan je od jasnijih pokazatelja kakva je raspoloženja. Kad je mački rep uspravljen kao antena, a sam vrh mu lagano vijuga, to je poput zagrljaja s bliskom osobom.

Sporo žmirkanje dok vas gleda

Mačke ne vole gledati ljude u oči. Ljubimica polako žmirkanje i pogled ravno u oči čuva samo za vas i rijetke osobe kojima vjeruje. Na to biste joj trebali odgovoriti istom gestom.

Predenje

Ugodan ritmični zvuk predenja znači da je mačka zadovoljna. U vrlo rijetkim slučajevima može biti znak boli. Najglasnije predenje ljubimica će sačuvati posebno za vas.


Kad vas koristi kao namještaj

Osim što ne vole gledati ljude u oči, mačke ne vole niti biti blizu ljudi. Ako mačka legne pokraj vas, trebali biste se osjećati počašćeno, a ako nekim slučajem legne na vas, to znači da radije provodi vrijeme s vama, nego da spava sama u svom krevetu.

Miješenje

Kad vam se mačka smjesti u krilo i počne svojim kandžicama izazivati (ne)ugodnu bol, to je još jedan od znakova da se uz vas osjeća sigurno. Mačići mijese majčin trbuh kad su mali kako bi potakli mlijeko za dojenje.


Lizanje kose i ušnih resica

Mačke vide ljude kao velike mačke pa će, shodno tome, povremeno posvetiti pažnju vašem izgledu i malo vas jezikom čistiti.

Donošenje ulova

Nemojte se ljutiti na svoju ljubimicu kad vam donese pticu ili miša u ustima – u pitanju je poklon. Iz ljubavi će vam svoj ulov ostaviti negdje gdje zna da ćete ga naći – u krevetu na jastuku ili na fotelji pred TV-om.

Poseban smijeh

Mačke uglavnom ispuštaju prepoznatljive zvukove, no za osobu koja im je posebna u životu čuvaju nešto što zvuči kao ubrzani veseli smijeh – treperavi zvuk koji više podsjeća na ptičje glasanje nego mijaukanje.