STARE ŽIVOTINJE

Imate li i vi problema sa senilnim ljubimcima?

16.07.2014 u 13:15

Bionic
Reading

Vaš ljubimac vas često ne prepoznaje? Događa mu se da vrši nuždu gdje ne bi trebao? Lako je moguće da je posenilio

Lako je naviknuti se na to da ljubimac uvijek izgleda mlado i živahno, no i životinje stare, a zahvaljujući sjajnoj hrani i redovitim posjetima veterinaru, neke od njih žive znatno dulje nego što bi to inače bilo moguće. U takvim slučajevima ponekad dolazi do demencije – ljubimac počinje zaboravljati tko ste, gdje se nalazi i kako raditi najjednostavnije stvari poput odlaska na toalet ili gdje mu je zdjelica s hranom, piše Daily Mail


Oko polovice mačaka starijih od 15 godina pati od demencije, kao i oko 41 posto pasa starijih od 14 godina. Čak ni zečevi ni zamorci nisu izuzetak.

'U jutro ustanem i siđem u prizemlje gdje bi me prije veselo dočekala, a sad samo sjedi i prazno gleda u mene. Potpuno mi je jasno da nema pojma tko sam. To mi slama srce', jada se jedna vlasnica mačke koja pati od demencije.

Ironija je u tome što životinje ne bi inače patile od demencije da ne žive mnogo dulje nego prije zahvaljujući ljudskoj brizi. Drugim riječima, sami vlasnici su zapravo uzrok visokog postotka životinja s demencijom.

'Glavna vrsta demencije kod životinja naziva se sindromom kognitivne disfunkcije – u pitanju je degenerativna bolest mozga vrlo slična Alzheimeru kod ljudi', objašnjava počasni predavač na Kraljevskom veterinarskom fakultetu u Londonu Jon Bowen.

Stručnjaci još uvijek ne znaju zašto neke životinje posenile dok druge to zaobilazi. Zasad se na gubitak kognitivnih funkcija gleda na isti način kao i na strukturalne promjene u mozgovima starih ljudi.

U slučaju da se ljubimac muči ili se sam ozljeđuje, uspavljivanje je prihvatljiva opcija. Veterinari uglavnom uspijevaju zapaziti tek svaki osmi slučaj demencije. Vlasnici će prije znati ako nešto nije u redu s njihovim ljubimcima.

ZNAKOVI NA KOJE TREBA PAZITI

- ljubimac vam izgleda izgubljeno i nemiran je
- ima prazan pogled ili uopće nije svjestan svoje okoline
- ne prepoznaje ljude koje bi trebao znati
- gubi se u kući ili vrtu
- zaboravljiv je i ne vrši nuždu na pravom mjestu ili stalno traži pažnju svog vlasnika
- stalno se glasa bez razloga