SLOBODA OD OKOVA

Suze ovog slona rasplakat će i vas

08.07.2014 u 13:56

Bionic
Reading

Indijski slon Raju 50 je godina živio okovan lancima čiji su mu šiljci bili zabijeni u noge. Kad ga je grupa hrabrih ljudi oslobađala, slon je zaplakao

Slon Raju nije imao previše sreće u životu – ulovio ga je narkoman dok je bio mladunče i stavio u okove sa šiljcima. Raju je živio 50 godina u takvom užasnom ropstvu prije nego što ga je grupa hrabrih i suosjećajnih pripadnika grupe Wildlife SOS spasila, piše britanski International Business Times


Slonića njegov okrutni vlasnik povremeno uopće nije hranio pa je jeo papir i plastiku kako bi zatomio glad. Slonov vlasnik pokušao je onemogućiti oslobađanje, no kad je vidio odlučnost u pogledima aktivista, odustao je.

Dok su ga članovi dobrotvorne udruge oslobađali, Raju je zaplakao. Pooja Binepal koji je sudjelovao u oslobađanju slona zna da je za dio suza sigurno zaslužna bol zbog šiljaka koje su mu vadili iz nogu, no također pretpostavlja kako su djelomično u pitanju bile i suze radosnice.


Profesor na Sveučilištu u Coloradu Mark Bekoff kaže kako postoji prilično dobra znanstvena potpora teoriji da slonovi te još neke druge životinje plaču zbog osjećaja.

Oslobađanje slona događalo se u ponoć, nakon čega su ga prevezli u Agru na sjeveru Indije. Tamo je azil za slonove koji je Wildlife SOS organizirao. Udruga trenutačno prikuplja 10.000 funti kako bi slonu pružila novi bolji život.

'Slonovi nisu samo veličanstvene, već su i vrlo inteligentne životinje koje dokazano osjećaju tugu. Možemo samo pokušati zamisliti kakve osjećaje je pola stoljeća mučenja stvorilo u njemu', komentirao je Pooja Binepal oslobađanje Rajua.