OPREZ - OPASNO

Ovu hranu nikad ne smijete davati mačkama

01.05.2014 u 11:39

Bionic
Reading

Mačke često žicaju ili jednostavno ukradu ljudsku hranu, no bez obzira koliko se to nekome možda čini slatkim, postoji ozbiljna opasnost po njihovo zdravlje

 Grožđice


Bez obzira koliko voljeli grožđice, nemojte ih nikad davati svojoj mački. Samo nekoliko grožđica može imati smrtonosne posljedice po mačku zbog njenih bubrega. Grožđe također nije preporučljivo davati mačkama. U slučaju da mačka negdje drugdje pojede grožđice ubrzo će pokazivati nedostatak apetita, slabost, te će sve manje vršiti nuždu.

Luk

Hrana s lukom nije dobra za mačke. Postoji kemijski sastojak u luku koji uništava crvena krvna zrnca i može izazvati ozbiljnu anemiju kod mačaka. Kako se luk u raznoj ljudskoj hrani može naći i u prahu, treba dobro provjeriti što namjeravate dati mački da jede.

Češnjak

S obzirom da i češnjak pripada u istu porodicu kao i luk, mačke i od njega mogu imati značajnih problema. Štoviše, otrovi koncentrirani u luku još su jači u češnjaku, stoga oprezno!

Sirova jaja

Nitko ne bi trebao jesti sirova jaja, a pogotovo ne mačke. Rizik od salmonele ili neke druge bakterije jednostavno je prevelik da biste riskirali ljubav tih grabežljivica prema bilo čemu vezanom uz perad. Bjelanjci su također potencijalno opasni jer sadrže sastojak koji kod mačaka značajno smanjuje mogućnost unosa vitamina B.

Alkohol

Možemo zamisliti da ste stali i rekli – prilično očito – no bolje spomenuti alkohol nego ne spomenuti. I nemojte zaboraviti da neka jela u sebi imaju alkohol te da mačke vole potajice jesti ono što ne bi smjele. Kako su mačke puno manje od ljudi, imaju i značajno manju toleranciju na trovanje alkoholom.


Kofein

Nikad nemojte dijeliti svoj čaj ili kavu s mačkom. Kofein izaziva dehidraciju, te stimulira srce i živčani sustav. Čokolada je posebno štetna jer sadrži sastojke i jednog i drugog.

Masnoća

Masnoća s mesa nije problem za mačke dok su u pitanju male količine, no ako pretjeraju, može doći do problema s probavom, povraćanja i proljeva. Najpametnije se držati hrane koju stručnjaci preporučuju.

Kosti

Kosti same po sebi nisu otrovne za mačke, no nakon kuhanja ili pečenja lakše se lome i mogu oštetiti probavni trakt ili začepiti mačkina crijeva. Čak i sirove kosti su opasne za mačke, a među najgorima su pileće.

Mlijeko i šlag

Mačke postaju osjetljive na mlijeko jednom kad odrastu. Posljedice mogu biti proljev i dehidracija.

Avokado

Mačke su osjetljive na avokado jer ima sastojak koji je vrlo otrovan za životinje. Štoviše, cijelo stablo je otrovno, pa nemojte mački dati da se igra čak ni korom avokada. Avokado će kod mačke izazvati probavne probleme, poteškoće s disanjem, te nakupljanje tekućine oko srca. U nekim slučajevima to može dovesti do smrti životinje.

Najpametniji savjet koji vam možemo dati je da hranite svoju ljubimicu kupovnom hranom za mačke umjesto da joj dajete ostatke svojih obroka te da pazite da ni ona sama ne može doći do njih.