SAVJET STRUČNJAKA

Evo što trebate učiniti pronađete li izgubljenu životinju

Bionic
Reading

Kako reagirati kad pronađete odbačenog ili izgubljenog psa ili mačku, očito nečijeg ljubimca? Što učiniti u tom slučaju? Većina ljudi obratit će se veterinaru. No u dobroj namjeri ponekad nesvjesno padnemo u zabludu. Dogodi se, ne sumnjam, svima, stoga pročitajte ovih nekoliko redova da se bolje i lakše razumijemo

Kada nazovete veterinarsku ambulantu i zapitate možemo li pročitati čip te utvrditi vlasnika životinje koju ste netom pronašli, odgovor je uvijek: Rado ćemo to učiniti i neće ništa koštati ako nas posjetite u radno vrijeme. Imajte razumijevanja ako vas zamolimo da dođete u radno vrijeme.

Ako ste pronašli životinju kojoj ne možemo otkriti vlasnika jer ne nosi čip, a nemamo obavijesti o nestanku, pokušat ćemo osigurati smještaj uz podršku udruga za zaštitu i volontera (Hvala im! I ako imate mogućnosti, priključite im se ili ih podržite.).

No nemojte misliti da je to postupanje posve drugačije od vašega. Također se radi o pokušajima u dobroj volji. Hoću reći da veterinari trebaju sreću da udruge imaju mjesta za smještaj, da volonteri imaju vremena, da azil ima mjesta, na kraju da pronađemo vlasnika, bilo onoga koji je izgubio životinju, bilo onoga koji je želi udomiti kao ljubimca.

Kad dovedete pronađenu životinju u ambulantu, to ne znači da je proces završen jer nema automatizma za zbrinjavanje. To je proces koji na svim razinama ovisi o sreći i dobroj volji u najvećem dijelu, jer osigurani uvjeti zadovoljavaju tek dio potreba putem azila u Dumovcu zbog ograničenog broja mjesta za smještaj (kako radim u Zagrebu, govorim o tom području).


Od pronalaska do udomljenja

Da bismo svi zajedno uspjeli poduzeti nešto u lancu od nalaznika preko veterinara, udruga za zaštitu do udomitelja ili prvotnog vlasnika, trebamo trud, razumijevanje i suradnju.

Trebamo se dogovoriti kako ćemo 'stvoriti' vrijeme do udomljenja te 'stvoriti' preduvjete za udomljenje - zdravlje, hranu, brigu i smještaj.

Dio u kojem kao veterinar mogu sudjelovati je u prvom redu briga o zdravlju i prevenciji parazitarnih i zaraznih bolesti. Mogu biti i 'vezist' tražeći ima li vlasnika i kontaktirajući s udrugama, ali nemojte se razočarati ako ne mogu preuzeti brigu o životinji koju ste pronašli, ako je ne mogu doći odvesti iz vašeg dvorišta ili je uzeti od vas na mjestu na kojem ste je pronašli.

No ako možete pružiti podršku što se tiče smještaja potrudit ću se u granicama svojih mogućnosti pomoći što se tiče zdravlja.

Sve je to zajednički pothvat koji započinje nalaskom, a završava udomljenjem ili možda ni tada...

Ako imate pitanja ili tražite rješenje problema vezanih uz svoje kućne ljubimce, javite nam se mailom na adresu funbox@t-com.hr

S doktorom Nenadom Kršulom možete kontaktirati direktno na broj 091/2341222 ili na stranici www.veterinar.com.hr