BLAGDANSKO 'VESELJE'

Sačuvajte svog ljubimca od petardi i pucnjave!

23.12.2013 u 11:15

Bionic
Reading

Ne trebamo napominjati koliko petarde, rakete i sve ostale eksplozivne, pršteće i svjetleće naprave mogu biti pogubne za ljude, no zamislite kako to tek doživljavaju vaši kućni ljubimci koji ne vide apsolutno nikakvu romantiku u vatrometu, a kamoli zabavu u besmislenoj pucnjavi. No kako se nalazimo u blagdanskom razdoblju u kojem je to potpuno nemoguće izbjeći, informirajte se kako možete zaštititi svoje četveronožne prijatelje i ukućane od šoka koje im cijela ta situacija pruža

Magistar veterinarske medicine, dr. Krešimir Pavlović, rekao je da su psi osjetljiviji od mačaka, s, naravno, izuzetkom lovačkih pasa koji su ipak navinuti na pucnjeve. Međutim, većina kućnih ljubimaca pokazuje znakove straha, tresu se, vrte u krug ili skrivaju, pa je dobro, kad se očekuje da će životinje reagirati na uznemirujuće zvukove, ranije im dati lijekove za smirenje koji mogu biti na biljnoj bazi i registrirani za životinje, no mogu pomoći i ljudski poput apaurina.

Proslava Božića i Nove godine za ljubimce može biti prava muka i nerijetko će početi panično trčati po stanu, kopati po parketima, skakati ili grebanjem pokušavati otvoriti vanjska vrata.

Životinje tako reagiraju zbog urođene instinktivne reakcije izazvane nepoznatim zvukovima koji im predstavljaju opasnost. Osim što zbog takvog njihovog ponašanja nastaje šteta na pokućstvu, oni mogu sami sebe ozlijediti.

Informirajte se i pripremite

Posebnu pažnju treba obratiti na starije ljubimce i na one kojima je ovo prva Nova godina te se s glasnim zvukovima petardi susreću prvi put. Kod starijih ljubimaca koji imaju problema sa srcem od šoka i stresa može doći do aritmije, pa čak i zastoja srca te uginuća, a ni epileptični napadaji nisu rijetkost.


Kako je nemoguće u potpunosti izbjeći pucnjavu, poželjno je kućnog ljubimca držati (koliko je to moguće) u zatvorenim prostorijama koje su mu poznate, te na mjestu gdje se osjeća sigurno i gdje je izoliran od prevelike buke.

Da se smiri, pomoći će mu i njegove igračke, a ako ostaje sam kod kuće, osim obavezne hrane i vode, možete mu i ostaviti upaljeno svjetlo ili televizor. Prema riječima veterinara Žarka Ćirića, kućni ljubimci se osim na instinkte oslanjaju i na naše reakcije. Zato preporučuje da za vrijeme pucnjave ostanemo smireni ili čak napravimo neki opušteni pokret poput protezanja i zijevanja koji će umiriti životinju. Veterinar Ćirić naglašava da ljubimca ne tješite i ne mazite, već njegove reakcije na petarde potpuno ignorirate, inače bi divljanje na zvuk petarde mogao shvatiti kao poželjno ponašanje.

Također vlasnicima pasa i mačaka koje se iznimno boje preporučuje se da im na novogodišnju noć, kada je pucnjava najintenzivnija, daju tabletu za smirenje, no dozu bi svakako trebao odrediti veterinar kako bi se spriječila opasnost od predoziranja.

U svakom slučaju, ako ste u nedoumici, najbolje se obratiti veterinaru za savjet. A ako imate pitanja u vezi s tom ili drugim temama vezanim uz ljubimce, šaljite nam na adresu funbox@t-com.hr

, i naš veterinar dr. vet. med. Nenad Kršul odgovorit će vam u najkraćem mogućem roku.