SVOJEVOLJNE LJUBIMICE

Mačke vas čuju, ali ih jednostavno nije briga

29.11.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Neki od vas su možda pomislili da bi nadnaslov trebao biti svojeglave (što je istina), no radi se o tome da su mačke zapravo svojom voljom postale naše ljubimice – one su same sebe pripitomile

Japanski znanstvenici Atsuko Saito i Kazutaka Shinozuka s Japanskog sveučilišta proučili su reagiraju li mačke na glas svog vlasnika i odazivaju li se kad ih se zove. Kao što svi oni koji u svom domu imaju mačku dobro znaju, te životinje im ne pripadaju, već su u ljudskom društvu po vlastitom izboru, piše britanski Independent

Sve mačke više su nego sposobne prepoznati glas svog vlasnika, no najčešće izgledaju kao da ih nije briga. Razlozi za takvo ponašanje vjerojatno leže u njihovoj evoluciji.

Atsuko Saito i Kazutaka Shinozuka testirali su 20 mačaka koje žive s ljudima na vrlo jednostavan način – kad im vlasnika nije bilo kod kuće, pustili su snimku tri glasa koja ih dozivaju po imenu. Jedan od glasova pripadao je njihovom vlasniku.

Reakcije mačaka pokazale su da se, čak i kad su prepoznale glas svog vlasnika, nisu pomakle prema izvoru glasa.


'Rezultati ukazuju na to da mačke neće odgovoriti na poziv svojih vlasnika kad ih ne vide, čak ni kad su sigurne da se radi o njima. Odnos mačaka i njihovih vlasnika bitno je različit od onoga koji sa svojim ljubimcima imaju vlasnici pasa', utvrdili su Saito i Shinozuka.

Istraživanje objavljeno u časopisu Animal Cognition kaže kako je razlog za to što mačke ne odgovaraju na poziv vjerojatno zajednički predak svih kućnih mačaka (Felis silvestris) – divlja mačka koja je počela loviti glodavce privučene žitom u ljudskim naseobinama prije oko 9.000 godina. Na neki neobičan način, mačke su 'pripitomile' same sebe.


Mačke uglavnom ne slušaju naredbe, već preuzimaju inicijativu u odnosu s ljudima. Ono što je zanimljivo je da ta činjenica nije odbojna vlasnicima mačaka, niti ih zbog toga manje vole nego što vlasnici pasa vole svoje ljubimce.

Istraživanje na kraju zaključuje da 'još uvijek nije jasno čime u svom ponašanju mačke privlače svoje vlasnike'.

Ako želite objaviti zabavne fotografije ili snimke svojih ljubimaca, šaljite nam ih na mail adresu funbox@t-com.hr. Na istu adresu možete slati i svoja pitanja i probleme vezane uz kućne ljubimce.