U LJUDSKIM GODINAMA

Koliko je zapravo star vaš kućni ljubimac?

13.11.2012 u 12:23

Bionic
Reading

Klasična, stara formula psećih godina, da jedna godina njihova života odgovara sedam godina ljudskog, nije bila nikad primjenjiva ni na jednom psu. Premda je takva usporedba godina kod mačaka i ljudi malo bliža, s obzirom na to da se mačke toliko ne razlikuju u veličini i građi kao psi, 'jedan prema sedam' ne funkcionira ni kod njih. Kako onda, barem otprilike, odrediti starost kućnom ljubimcu?

Koliko je teško dati dobar odgovor na to pitanje pokazuje primjer dva desetogodišnja psa - njemačke doge i čivave. Ako za računanje uzmemo formulu 'jedan prema sedam', obojica se mogu usporediti sa 70-godišnjim čovjekom. I dok je to prilično točno za njemačku dogu (kod te pasmine 10 godina je blizu kraja očekivane životne dobi), čivava će se u tim godinama vjerojatno ponašati kao muškarac u srednjim godinama.

No na njemačku se dogu ta formula ne može primijeniti ni u ranoj dobi. U prvoj godini života ona gotovo u potpunosti dosegne svoju visinu što se ne može dogoditi ni jednom sedmogodišnjaku.

Prvu godinu života kod pasa treba gledati kao prvi veliki korak prema adolescenciji, a već druga godina ga fizički približava punoj zrelosti. Premda, kao i kod ljudi, na mentalnu zrelost treba još malo pričekati. Od tog trenutka usporedba s ljudskim godinama ovisi o najviše o pasmini. Puno je važnije koncentrirati se na svakog psa individualno znajući pritom da veličina i pasmina igraju veliku ulogu u starenju psa. Jednostavnim rječnikom, pas može biti u starijoj dobi sa sedam godina, kao, primjerice, njemačka doga ili će, poput čivave, do toga doći tek sa 11 godina

Na starenje psa mogu utjecati i vaši postupci. Konkretno, psi koji provedu život s viškom kilograma ili pretili, mogli bi osjećati kroničnu bol i bolesti puno ranije nego aktivni i zdravi psi normalne težine. Zato, dok pazite na sebe i prakticirate zdrav život, jednako se potrudite učiniti i za svog psa.

A što je s mačkama? Svi tražimo jednostavne odgovore pa nakon što je ideja o psećim godinama postala popularna, počeli smo sličnu metodologiju primjenjivati na mačke, samo što bismo uzimali jednu mačju godinu za četiri ljudske

No i u ovom je slučaju posve jasno da je jednogodišnja mačka puno zrelija od četverogodišnjeg djeteta i da je dvogodišnja mačka potpuno zrela što se ni blizu ne može reći za osmogodišnjaka.

S obzirom na to da se mačke veličinom puno manje razlikuju od pasa, postoji formula koju donekle možemo primijeniti na njih, ali ako počnemo brojati od trenutka kad mačka napuni dvije godine. Prva godina joj je potrebna da dođe u kasnu adolescenciju, a u drugoj doseže ranu odraslu dob. Nakon toga možemo početi množiti s četiri. Ako dvogodišnja mačka ima 24 ljudske godine, dodajte po četiri godine svaku sljedeću godinu pa će tako četverogodišnja mačka biti stara otprilike kao 32-godišnji čovjek, devetogodišnja mačka bi imala 52 u ljudskim godinama, a 16-godišnja mačka oko 80 godina.

Godine su ionako samo broj, a veterinari savjetuju proaktivnost, preventivu, zdravu prehranu i vježbanje kućnim ljubimcima, kao što doktori savjetuju ljudima. Tako bi trebali imati i dulji životni vijek i biti sretniji i zdraviji.