WORLD CAT SHOW 2012

Bandić otvorio 'mačju paradu'

27.10.2012 u 20:26

Bionic
Reading

U zagrebačkoj Areni možete vidjeti 1.020 najboljih izložbenih mačaka svih 37 priznatih pasmina iz 33 zemlje svijeta. Neke su rijetke i skupocjene vrste prvi puta viđene u Hrvatskoj

Riječima 'mačja parada može početi' zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio je u Areni Zagreb najveću izložbu mačaka u svijetu, World Cat Show 2012 Croatia.

Onima koji nisu na izložbi i onima koji nemaju nijednog kućnog ljubimca poručio je kako stara poslovica kaže da 'tko ne voli životinje, ne voli dovoljno ni ljude', ali da se on s tim ne bi složio te više voli reći 'tko voli životinje, on ima privilegiju da voli i životinje i ljude'. 

'Sve one koji to još nisu osjetili, koji nisu doživjeli tu ljubav pozivam ih da s nama uživaju taj privilegij i time otvaram prvi svjetski festival mačaka u gradu Zagreba', istaknuo je Bandić, nazvavši Arenu Zagreb 'hramom športa, a od danas hramom ljepote i ljubavi'.

World Cat Show 2012 Croatia
je jedinstveni događaj za felinologiju, ali i turističku promociju Zagreba i Hrvatske, a održava se s ciljem širenja svijesti ljudi o držanju mačke kao kućnog ljubimca. Organizatori procjenjuju kako je tijekom prvog dana izložbu vidjelo više od deset tisuća ljudi.

Turska angora, egipatski mau, somalijska mačka, balineška mačka, Burmila, Neve Masquerade, Kurilian bobtail te bezdlake vrste Peterbald i Don Sphynx oduševile su preko desetak tisuća posjetitelja koji su pohodili prvi dan Svjetske izložbe. Među poznatima koji su posjetili izložbu bili su voditelj Oliver Mlakar, glumica Ines Bojanić i stilist Marko Grubnić

Na impozantnu pozornicu koja zauzima više od 200 četvornih metara dizajner interijera i autor scenografije Danijel Iveta smjestio je 'catwalk' - pistu duljine 20 metara te oazu zelenila (biljni otok). Po prvi puta na ovakvim natjecanjima zona za suce i VIP goste zauzima dio pozornice i tako čini fizičku cjelinu.

Dojam glamuroznosti pojačava efekt 'zvjezdanoga neba' (teškog kazališnog zastora s LED lampicama), koji zatvara pozornicu od gotovo 40 metara. Crvena boja loga World Cat Showa korištena je kao osnovna boja pozornice i pratećih detalja u uređenju, kako bi se dobila harmonična cjelina i naglasio prepoznatljivi identitet izložbe.

O mačkama koje će iz Arene ponijeti titulu svjetskog šampiona odlučuje 21 međunarodni sudac kojima su na usluzi 42 sudačka pomoćnika.

Suci su tijekom prvog dana izabrali najljepše mačke i nominirali ih za program 'Best in Show'. Dan je završen predstavljanjem najboljih mačaka u svim skupinama i kategorijama te dodjelom nagrada za Best in varietet (najljepše u boji) za ukupno 96 mačaka.

Nedjelja je rezervirana za 'Best in show' u svih pet kategorija (perzeri i egzote, poludugodlake, kratkodlake, sijamske i orijentalne te domaće mačke), za sve skupine mačaka: mačić, junior te otvoreni razred (najbolji mužjak i najbolja ženka za kastrate i nekastrirane mačke).

Suđenje će započeti od 10.30 sati, a u 17 sati bit će predstavljeni svi pobjednici Svjetske izložbe uz dodjelu nagrada, čime će završiti Zagreb World Cat Show 2012.

Kako bi promovirali felinologiju među najmlađima organizatori su pripremili i edukativne radionice za djecu na kojima će im se pokušati približiti mačka kao kućni ljubimac.

Izložba će za posjetitelje i u nedjelju biti otvorena od 10 do 18 sati, a dnevne ulaznice po cijeni 30 kuna za odrasle i 15 kuna za djecu dostupne su na ulazu u Arenu. Djeca do sedam godina imaju besplatan ulaz.

A ako ne možete do Arene, pratite live streaming