Ljubimci U KUTEREVU

Velebitsko utočište dobilo osmomjesečnog medvjeda

Mladi medvjedić, star tek osam mjeseci, novi je stanovnik Velebitskog utočišta za mlade medvjede u Kuterevu. On je nesretnim slučajem ostao bez majke te su ga ovoga ljeta 'udomili i pripitomili' stanovnici mjesta Šmrika, nedaleko od Crikvenice, jer njegov opstanak u takvom okruženju ne bih bio moguć

Nakon brojnih stručnih konzultacija, medvjedić je premješten u jedino moguće stanište takve vrste, Velebitsko utočište za mlade medvjede u Kuterevu. Voditelj Utočišta Ivan Crnković Pavenka kaže da je medvjedić težak 29 kg, dobrog je zdravstvenog stanja i zbog prilagodbe daljnjem životu zasad je u karanteni. Medvjedić, kojemu još nisu dali ime, nakon boravka u karanteni bit će premješten u prirodno ograđeno okruženje površine 500 metara četvornih gdje slijedi njegova daljnja prilagodba na budući život.

Dolaskom malog medvjedića u Velebitsko utočište za mlade medvjede u Kuterevu, broj medvjeda s osam povećao se na devet. Danas u utočištu žive Zdravi Gor, Ljubo Lik, Blago Zoo, Bena Zir, Huuber Ber, Vlad Mir, Mlada Gora, Mladi Dol te mališan medo koji još nema imena.

Velebitsko utočište za medvjede nedavno je obilježilo 10 godina postojanja i rada, godišnje ga posjeti oko 20.000 posjetitelja iz cijeloga svijeta, najbrojniji su Hrvati koji organizirano u grupama (školskim, ali i turističkim) dolaze u utočište, gdje im volonteri iz cijeloga svijeta prenose priče o životu medvjeda i ljudi. Utočištem upravlja udruga građana Velebitska udruga Kuterevo (VUK), uz znanstveno-stručnu podršku naših eminentnih stručnjaka za zvijeri.

Svako ljeto u selo i Utočište dolaze iz raznih zemalja svijeta volonteri koji pomažu u izgradnji i unapređenju utočišta.

215067,213674,212404,205176
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više