PSEĆA LJUBAV

Vjerni ovčar već šest godina čuva grob vlasnika

15.09.2012 u 11:55

Bionic
Reading

Vjerni njemački ovčar jednostavno odbija napustiti grob vlasnika koji je umro prije šest godina premda se njegova obitelj i dalje brine o njemu i čeka da se vrati kući

Njemački ovčar Capitán pobjegao je od kuće nakon što je njegov vlasnik Miguel Guzman umro 2006. Tjedan dana kasnije, Miguelova je obitelj išla posjetiti grob te našla psa kako ondje sjedi i zavija. Otad je pas u samo nekoliko navrata napustio groblje.

Guzman je kupio Capitána kao poklon svom 13-godišnjem sinu Damianu 2005., no iznenada je umro sjedeće godine u ožujku. Kad se obitelj vratila sa sprovoda, Capitána nije bilo.

Supruga pokojnog Miguela, Veronica, rekla je novinarima La Voza: 'Tražili smo ga posvuda, ali jednostavno je nestao. Mislili smo da ga je auto negdje pregazio. No sljedeće nedjelje smo išli na groblje i Damian je prvi prepoznao svog ljubimca. Capitán nam je prišao lajući i zavijajući, kao da plače. Nikad ga nismo vodili na groblje pa je zbilja misterij kako je pronašao mjesto. Vratili smo se sljedeće nedjelje i on je opet bio tamo. Ovaj put nas je pratio kući i proveo neko vrijeme s nama, ali se vratio na groblje prije nego što se smračilo.'

Upravitelj groblja Hector Baccega također se sjeća dana kad je prvi put ugledao psa. 'Jedan dan se samo pojavio, sam, počeo lutati naokolo i na koncu pronašao grob svog vlasnika. Tijekom dana prošeće se po groblju, ali uvijek se vrati. I svaki dan, oko šest sati, legne na grob i ondje prespava', rekao je Baccega za argentinski list.

Upravitelj je također dodao da sad zaposlenici groblja u Villa Carlos Pazu, u centralnoj Argentini, svakodnevno hrane psa i brinu se o njemu.

Sin vlasnika, Damian, rekao je: 'Pokušao sam nekoliko puta povesti Capitána kući, ali on se uvijek vrati na groblje. Mislim da će ondje i ostati. Tako valjda čuva mog tatu.'

Capitán se tako pridružio nizu priča o vjernim psima, poput one o akiti Hachiku, koji je na tokijskoj željezničkoj stanici od svibnja 1925. čak devet godina čekao povratak vlasnika koji je preminuo na poslu.

Još možda poznatija priča o psećoj odanosti je ona skye terijera Greyfriars Bobbyja koji je navodno proveo 14 godina čuvajući u Edinburghu grob vlasnika Johna Graya koji je umro u siječnju 1872. I njemu je, kao i Hachiku, podignut spomenik.