SAVJET VETERINARA

Zašto si pas grize šape i rep?

19.09.2012 u 10:32

Bionic
Reading

Vlasnik odraslog psa požalio se našem suradniku, dr. vet. med. Nenadu Kršulu, da si je njegov ljubimac odjednom počeo gristi šape i rep. U nedoumici što da napravi, zatražio je savjet

Veterinar Nenad Kršul dobio je mail čitatelja koji ima problema s odraslim psom. Evo što je čitatelj napisao:

'Dobar dan!
Imam problem s psom, u zadnje vrijeme si grize prednje šape i rep. Ima dvije rane na repu koje si je sam napravio... Gledajući na internetu o tim simptomima, zaključio sam da bi to mogao biti problem s 'analkama'. Inače pas ranije nije nikada imao takvih problema!
Pas je mješanac i star je 12 i pol godina!

Molim Vas da mi ukratko napišete svoje mišljenje o tome (je li potreban pregled i sl.). Inače Kastor i Dar su kod mene (Podsljeme, Markuševec) svake godine u prvom mjesecu zbog cijepljenja psa protiv bjesnoće!

Hvala unaprijed, pozdrav!'

Odgovor dr. vet. med. Nenada Kršula donosimo u cijelosti:

'Denise, pozdrav!

Kad samo spomenete lizanje prednjih nogu, pomislim na:
- alergiju (hrana, bilje...)
- strano tijelo (klasić ili kakav trn...)
- infekciju (gljivice, bakterije)
- posjekotinu
- zapostavljenost i dosadu (psihogene tegobe, no češće izlizuju podlakticu i došaplje)

Kad mi dodate rane uz korijen repa:
- alergija na buhe
- alergija izazvana upalom analnih vrećica

Iznenadili bi me drugi uzroci kao autoimuni poremećaji, hormonalni...

Eto, složio bih se, ovako na neviđeno, s Vama i netom da su veoma vjerojatno analke izvor problema i mislim da bez istiskivanja neće biti bolje.

U prilikama kada su izvodni kanali začepljeni, kada je sadržaj žlijezde gnojan ili izrazito gust, vrećice treba isprati ili ispuniti lijekom te za nekoliko dana ponovno prekontrolirati.

Ako životinja pati od jakog svrbeža, češe se do rane ili po koži izbiju ekcemi koji se inficiraju, treba liječiti i te promjene.

I za kraj: obratite pažnju skupljaju li se muhe oko Vašeg psa privučene sekretom iz rana. Ako ih primijetite, premazujte okolinu rana repelentnim sredstvom (poput autana, dipterola isl ). Sredstvo nanesite rukom, nemojte prskati, jer će se životinja vjerojatno preplašiti prskanja i ovako ćete izbjeći ranu (sredstvo peče kada dodirne ozlijeđenu kožu ili sluznicu). Protiv muha treba zaštititi ranjenika, jer u toplo doba godine odlažu jajašca i larve na rane i u okolinu rane. Crvići se brzo razmile i izjedaju tkivo. Dobro je dok se hrane propalom kožom, mesom i sekretom, no izjedat će i zdravo tkivo, prodirati duboko u potkožje bušeći kanale i teško ih je ukloniti.


I još jedan i u vezi muha, a nevezano uz Vaš problem: kod pasa kratke dlake i uzdignute uške, koji borave na dvorištu, muhe peckare grizu vrhove uške takvom upornošću da nastaju kraste duž ruba. Ako primijetite takve kraste i muhe koje se vrte uokolo, posegnite za repelentom, mažite okolinu uške svaka tri-četiri sata i kraste će proći za pet-šest dana.

Sretno!

Nenad'

Ako imate pitanja ili tražite rješenje problema vezanih uz svoje kućne ljubimce, javite nam se mailom na adresufunbox@t-com.hr

S dr. Nenadom Kršulom možete kontaktirati direktno na broj 091/2341222 ili na web-stranici www.veterinar.com.hr.