BRŽE, VIŠE, JAČE

Osam životinja koje mogu srušiti olimpijske rekorde

01.08.2012 u 09:37

Bionic
Reading

Olimpijske igre u Londonu započele su i vrhunski sportaši iz cijelog svijeta krenuli su na lov na prestižne zlatne medalje. Ipak, postoje životinje koje bez problema mogu srušiti rekorde najboljih sportaša svijeta. Evo životinja koje to mogu više, brže, bolje

Najbrži sprint

Ljudski rekorder: olimpijski rekord u trčanju na 100 metara postavio je Usain Bolt, atletičar s Jamajke na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008, vremenom 9,69 sekundi, a Bolt je trčao u prosjeku 23 kilometra na sat.

Životinjski šampion: prvak sprinta u životinjskom carstvu je gepard. Ova divlja mačka može postići 113 kilometara na sat razdaljinu od 183 metra - što je dvostruka duljina olimpijske utrke. Gepard trči tri puta brže Bolta.


Najdublje ronjenje

Ljudski rekorder: koliko duboko čovjek može zaroniti, nije disciplina na Olimpijskim igrama od 1904. Jedni sportaš koji je ikad osvojio zlatnu medalju u ovoj disciplini je Amerikanac William Dickey koji je zaronio na 19 metara dubine.

Životinjski šampion: čak i životinje koje žive dijelom na kopnu mogu zaroniti do nevjerojatnih dubina - carski pingvin može zaroniti do 45 metara dubine i ostati pod površinom gotovo 30 minuta. I morski slon može zaroniti do dubine od 150 metara i ostati pod vodom skoro dva sata.


Najbrži dugoprugaši

Ljudski rekorder: olimpijski rekord u utrci na 10.000 metara drži Kenenisa Bekele iz Etiopije, koji je postavio ovaj rekord na Igrama 2008. Bekeleovo vrijeme je bilo 27:01.17, što znači da je imao prosječnu brzinu od 19 kilometara na sat.

Životinjski šampion: pronghorn, koji podsjeća na antilopu, najbrži je sisavac u Sjevernoj Americi - i najbrže sisavac na svijetu na velikim udaljenostima. Pronghorn može trčati 96,5 kilometara na sat i trčati 72 kilometra u satu bez napora.


Najviši skok

Ljudski rekorder: olimpijski rekord u skoku u vis postavio je 1996. u Atlanti Amerikanac Charles Austin koji je preskočio 2,39 metra.

Životinjski šampion: puma može skočiti šest metara u zrak, a impala može skočiti gotovo tri metra u vis.


Najbrži maratonac

Ljudski rekorder: olimpijski rekord u maratonu postavio je 2008. pokojni Samuela Kamau Wansiru iz Kenije, koji je završio utrku za dva sata i 6,32 minute. To je brzina od 19,9 kilometara na sat.

Životinjski šampion: velika šljuka, ptica močvarnih staništa, može migrirati iz Švedske u Afriku tijekom dva dana bez zaustavljanja za odmor. To je putovanje od 6.800 kilometara prosječnom brzinom od 96 kilometara na sat.


Najteži podignut uteg

Ljudski rekorder: u Ateni 2004. Iranac Hossein Rezazadeh podigao je 263 kilograma u najtežoj kategoriji vježbača. To je oko 100 kilograma više od vlastite težine.

Životinjski šampion: buba nosorog, koja teži manje od jednog grama, može nositi 850 puta težinu svog tijela. To je kao da čovjek podigne 65 tona težine.


Najbrži plivač

Ljudski rekorder: César Cielo iz Brazila drži olimpijski rekord na 50 metara slobodnim stilom, koji je postavio u Pekingu 2008. Njegov rezultat od 21,3 sekunde znači da je plivao brzinom od 2,35 metara u sekundi - malo više od osam kilometara na sat.

Životinjski šampion: lepezasta sabljarka može plivati brzinom od 110 kilometara na sat, što je 10 puta brže od najbržeg čovjeka.

Skok u dalj

Ljudski rekorder: rekord u skoku u dalj postavljen je u Meksiku 1968. godine. Amerikanac Bob Beamon skočio je skočio 8,90 metara.

Životinjski izazivač: australska žaba može skočiti gotovo dva metra, što je 50 puta više od dužine tijela tog vodozemca. Beamonov je skok bio impresivan, ali ipak manje od pet puta njegove visine, piše Huffington Post.