ČUDAN SPOJ

Hobotnica se 'švercala' na dupinovim genitalijama

23.06.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Djelatnici Znanstvenog instituta Tethys koji rade na projektu 'Jonski dupin' nedavno su promatrali četiri dupina kad su spazili da jednom od njih nešto visi s trbuha. Nakon što su detaljnije pregledali fotografije, shvatili su da se radi o hobotnici koja se drži za dupinove genitalije

Još nije poznato je li dupin kojeg su djelatnici Znanstvenog instituta Tethys spazili na području Jonskog mora pokušao pojesti hobotnicu koja mu se prikačila na genitalije, no znanstvenici nagađaju da postoji dobra šansa da se baš o tome radilo, piše Live Science.

Hobotnica se pričvrstila za genitalni otvor na trbušnoj strani dobrog dupina (Tursiops truncatus) i pokušala tako izbjeći sukob u kojem bi vjerojatno izvukla deblji kraj - ili joj se možda negdje žurilo, pa se pokušala 'švercati' na brzom morskom sisavcu. Bilo kako bilo, neobičnu situaciju zabilježili su fotoaparati znanstvenika u blizini otoka Kalamosa pokraj zapadne obale Grčke.

Dupin je nastavio iskakati iz vode dok se hobotnica napokon nije odvojila od njega i zatim je nastavio dalje svojim putem bez ikakvih vidljivih posljedica. Fotograf Joan Gonzalvo, koji je ujedno i voditelj projekta 'Jonski dupin', ne može sa sigurnošću reći što je hobotnica radila na genitalnom otvoru dupina, no ništa nije isključeno jer su hobotnice izrazito pametni mekušci.

Mnoge hobotnice mogu mijenjati svoju boju i izgled kako bi se sakrile od grabežljivaca, a neke čak mogu plivati poput ribe. No ni dupini nisu u nepovoljnom položaju kad se priča o inteligenciji – ti morski sisavci su među najpametnijima na Zemlji, a osim što žive u kompleksnim društvenim grupama, imaju i svoj kod zvižduka kojim se međusobno raspoznaju kao pojedinci. Štoviše, jedna grupa dupina na obali Brazila za dio ulova pomaže ribarima u lovu na ciple.