Funtime KONAČAN REZULTAT

Psi su pametniji od mačaka

  • Autor: tportal.hr
  • 24.11.2010 11:28:00
  • 24.11.2010 11:09:00

Znanstvenici s Oxforda koje je predvodila doktorica Susanne Shultz završili su istraživanje koje je utvrdilo da su psi pametniji od mačaka. Razlog tomu je pseća društvenost

Nakon što su znanstvenici s Oxforda usporedili veličine mozgova 500 sisavaca tijekom zadnjih 60 milijuna godina, došli su do zaključka da društvenim životinjama poput majmuna, pasa ili ljudi mozak raste brže nego samotnjacima poput mačaka, jelena ili nosoroga. Zbog tog jednostavnog razloga psi su pametniji od mačaka.

Voditeljica istraživanja, doktorica Susanne Shultz kaže da je ono opovrgnulo uvriježeno mišljenje po kojem je brzina rasta mozga bila ista u svih sisavaca. Najviše su narasli mozgovi majmuna, konja, dupina, deva i pasa.

Grupe vrlo društvenih životinja su s vremenom postajale sve pametnije jer je razvoj njihovih vještina zahtijevao veću suradnju i koordinaciju u usporedbi sa samotnim životinjama.

'Psi su vrlo dobri u rješavanju problema. Lukava lisica član je iste životinjske obitelji, a psi koji potječu od vukova što žive u velikim obiteljskim grupama imaju najveći mozak', dodala je doktorica Shultz.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više