SREĆA PRATI PIJANCE I BUDALE

Nagrađeni najbizarniji sudski procesi

16.02.2009 u 12:00

Bionic
Reading

Prošli su tjedan u SAD-u dodijeljene nagrade za najbizarnije sudske procese. Među njima se našao odvjetnik koji tuži kemijsku čistionicu zbog gubitka traperica i traži odštetu od čak 65 milijuna dolara, ali i provalnik koji je dobio pola milijuna dolara od osiguravajuće kuće nakon što je bio osam dana zarobljen u garaži kuće koju je pokušao opljačkati

Godišnje nagrade Stella koje se dodjeljuju najbizarnijim sudskim procesima dobile su ime po Stelli Liebeck iz Albuquerqueja u Novom Meksiku koja je dobila parnicu protiv McDonaldsa 1992. godine. Naime, restoran brze hrane joj je isplatio 2,86 milijuna dolara jer se opekla prevrućom kavom.

Nagrade Stella pokrenuo je prije sedam godina kalifornijski izdavač i kolumnist Randy Cassingham, a dodjeljuju se građanskim parnicama u prethodnoj godini, piše Telegraph.

Tako se među nagrađenima našao slučaj odvjetnika iz Washingtona koji tuži kemijsku čistionicu jer je zagubila njegove traperice i traži 65 milijuna dolara zbog 'duševne boli, neugodnosti i uznemiravanja'. Uspješno je sudski proces završila i žena koja je dečka zalila pićem u restoranu u Philadelphiji, a zatim se poskliznula na proliveno piće te slomila trtičnu kost i zaradila 113.500 dolara.

Jedan od bizarnijih slučajeva svakako je onaj gospođe Merv Grazinski iz Oklahome koja je tužila proizvođača kampera Winnebago i tražila odštetu od 1,75 milijuna dolara nakon što je njezina kuća na kotačima pri brzini od 110 kilometara na sat uzrokovala sudar dok je Merv radila sendvič. Njezin je argument na sudu bio da je tvrtka nije informirala da ne smije tijekom vožnje napustiti kontrole za upravljanje vozilom.

Kriminalci su također imali dobru godinu na američkim sudovima. Terrence Dickson iz Bristola u Pennsylvaniji dobio je pola milijuna dolara od osiguravajućeg društva obitelji u čiju je kuću provalio, ali je ostao zaglavljen u garaži osam dana. Carl Truman, 19-godišnjak iz Los Angelesa, zaradio je 74.000 dolara i plaćene medicinske troškove nakon što mu je susjed automobilom prešao preko ruke dok mu je ovaj pokušavao ukrasti ratkape.

Kathleen Robertson iz Austina u Teksasu dobila je na sudu odštetu od 80.000 dolara i plaćene medicinske troškove nakon što se u dućanu spotaknula preko malenog djeteta koje je jurcalo i slomila gležanj. Dijete je bilo njezin sin.