PUTNIK S DEVET OČIJU

Osobni pogled automatizirane fotografije

18.11.2010 u 12:34

Bionic
Reading

Mnogobrojne internetske stranice već imaju fotografije koje je ulovio Google Street View. Sajt Jona Rafmana, 9eyes, pripada u tu grupu, no dok drugi uglavnom traže duhovite ili seksualne slike, kanadski umjetnik izabrao je dosta fotografija koje imaju priču ili odišu posebnom atmosferom

Širom svijeta električni automobili voze po ulicama gradova i cestama između njih, a na njihovim krovovima povremeno zaškljoca automatizirani fotoaparat. Kanadski umjetnik i snimatelj filmova Jon Rafman iz Montreala napravio je sajt Nine Eyes of Google Street View (Devet očiju Google Street Viewa) da bi na njega mogao stavljati zanimljive fotografije koje je pronašao dok je lutao svijetom pomoću Google Eartha

Za razliku od mnogih sličnih internetskih stranica, 9eyes donosi fotografije koje odišu nekom posebnom atmosferom, a daleko od toga da se među umjetničkim fotografijama neće naći poneka duhovita.

Svojim odabirom fotografija, Jon Rafman unosi nešto živo u automatski ulovljene slike te slavi digitalizaciju, a fotografije na stranici 9eyes variraju od bizarnih apstrakcija do nestvarnih priča.

'Pojedini trenuci koje je Google Street View ulovio su poput fotografija koje nitko nije fotografirao i sjećanja koja nikome ne pripadaju', kaže Jon Rafman.

Internet je praktički beskonačan i kanadski umjetnik pokazuje da lutanjem po njemu svatko može naći nešto što će ga nasmijati, dirnuti ili zaprepastiti. Njegova je nakana interpretirati i prenositi popularnu kulturu te istražiti našu društvenu svijest i to kako tehnologija utječe na ljudske odnose.

Osim na vlastitim stranicama, Jon Rafman aktivan je na 48 blogova i u virtualnom svijetu Second life (Drugi život), a neki njegovi radovi postavljeni su i u galerijskim prostorima u stvarnom svijetu. Njegov izbor fotografija na stranici 9eyes bio je i tema u Harper's Magazineu, a trenutno radi na filmu o videoigrama.