Funtime OČUVAJMO POVIJEST

U izradi softver za sve videoigre dosad napravljene

  • Autor: D. R.
  • 17.2.2009 8:38:40
  • 17.2.2009 9:00:00

Informatički povjesničari i istraživači sa Sveučilišta u Portsmouthu rade na stvaranju jedinstvenog softvera koji će moći pokrenuti bilo koju videoigru iz bogate povijesne baštine

Sjećate li se prvih Space Invadersa koje ste ganjali po lunaparkovima? Nepobitna je činjenica da je riječ o prastaroj igri, a ista kao takva predstavlja dio informatičke povijesti koju znanstvenici sa Sveučilišta u Portsmouthu namjeravaju očuvati. I ne samo nju, već bilo koju videoigru iz 70-ih, 80-ih, 90-ih i 21. stoljeća napravljenu za bilo koju platformu.

Dr. David Anderson koji sudjeluje u projektu kaže da rani hardver i videoigre već postoje u muzejima, no posjetitelji ih mogu vidjeti preko izloga, ali ne i zaigrati. Anderson takav pristup uspoređuje s prikazivanjem glazbenih instrumenata bez popratne glazbe, a prvi svjetski emulator opće namjene omogućit će da ljudi osjete i uživo isprobaju videoigre iz prošlosti bez potrebe za nabavkom prastarih računala i konzola koje je moguće naći samo na starom otpadu ili u zabačenim dijelovima tavana, uz pretpostavku da su uopće ispravni.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više