DREVNE KOCKICE

Pogledajte lego strip o povijesti Zadra

16.11.2010 u 13:53

Bionic
Reading

Odnedavno se na portalu lego priča Storyatures može vidjeti zanimljiv uradak posvećen povijesti Zadra. Kopnena vrata na Foši, zadarska znamenitost, poslužila su kao inspiracija za kreaciju stripa u deset epizoda koje seciraju slavnu, ali i manje poznatu zadarsku prošlost iz perspektive ovog renesansnog spomenika

Autorski par Marta Dušević i Želimir Periš pretvorio je zadarske povijesne znamenitosti u strip od lego kockica te ih uklopio u stvarnu okolinu. Sve epizode stripa koji izlazi jednom tjedno i objavljuje se na stranicama portala Storyatures događaju se ispred Kopnenih vrata u Zadru

U pet stotina godina, koliko Kopnena vrata stoje na Foši, bila su svjedok mnogih epizoda iz povijesti Zadra, tako da se u ovom stripu obrađuju epizode iz vremena nastanka samih Vrata, ali i kasnijih događanja poput pada Venecije, savezničkog bombardiranja, tretiranja kulturnih dobara u komunizmu, sve do Domovinskog rata i današnjih dana.

Jedan od dvoje autora stripa Želimir Periš našalio se rekavši da nije talentiran u području crteža, pa je potražio medij u kojem bi mogao izraziti svoju kreativnost. Našao se u Lego kockicama koje mogu slagati i djeca starija od četiri godine, pa sada njima gradi zadarske znamenitosti, prenosi portal Ezadar.hr.

Kopnena vrata dosad su bila izložena na dvije izložbe lego kluba Kockice u Zagrebu i Velikoj Gorici, gdje ih je imalo priliku vidjeti preko trideset tisuća posjetitelja koji su obišli te izložbe. S obzirom na to da je Želimir Periš imao osjećaj da su mnoga mjesta u Zadru zanemarena zbog Sv. Donata i Morskih orgulja, posvetio se manje eksponiranim simbolima grada.

Strip prati neke zanimljive i manje zanimljive događaje i ljude koji su prodefilirali Zadrom posljednjih 500 godina, objavljuje se na portalu lego priča Storyatures, a u tijeku je lov na sponzora s ciljem da se to štivo prevede na još koji jezik i tiska i tako obogati zadarsku turističku ponudu novim suvenirom.