NIKAMO BEZ MRKVE

Slijepa studentica koristi ponija vodiča

15.11.2010 u 14:38

Bionic
Reading

Slijepa Jordanka Mona Ramuni nabavila je ponija umjesto psa vodiča jer joj roditelji nisu dozvolili da dovede psa kući

Tridesetgodišnja Mona Ramuni sa svojim roditeljima živi u SAD-u, u izbjeglištvu iz Jordana. Ova mlada slijepa Jordanka zbog zabrane svojih roditelja da dovede psa u kuću nabavila je ponija po imenu Kali koji je vodi.

Minijaturni konj prvi je svoje vrste kojem je dozvoljeno biti u učionici na Državnom sveučilištuMichigan i jedan je od rijetkih ponija vodiča. Ovo sveučilište ima međunarodno priznati centar koji pomaže invalidima da se u potpunosti integriraju u društvo i ostvare svoj puni potencijal.

Iako je u početku postojala zabrinutost u vezi s prisutnošću ponija na nastavi, mali smeđi konj sa sjajnom crnom grivom je iznenađujuće čist i uredan te se sjajno slaže s psom vodičem Harperom koji pripada jednom od kolega. Kali i gospođica Ramuni prave si društvo već dvije godine, a djevojka je ponija dala profesionalnom treneru da ga nauči davati znakove kopitom kad postoji zapreka na putu te da joj pomaže pri ulasku i izlasku iz autobusa.

Poni je otprilike iste veličine kao i veliki pas, no zbog svoje težine je vrlo stabilan i koristan ljudima koji imaju problema s kretanjem. U usporedbi sa psima, poniji su dugovječni i prosječan životni vijek im je 30 godina, no zahtijevaju mnogo više brige no psi.

Mona Ramuni želi magistrirati savjetovanje pri rehabilitaciji kako bi jednog dana mogla raditi s djecom s invaliditetom.