MARTE ILI BOROSANE?

10 najlegendarnijih komada obuće

14.11.2010 u 10:36

Bionic
Reading

Neke stvari odlaze u legendu pješice. Espadrile, borosane, marte, borolete... možda ih danas više nitko ne nosi, možda ih nose više nego prije, savršeno je nevažno. Mjesto u povijesti nožnih natakala zagarantirano im je bez obzira na buduće trendove. Bacimo oko na staru im slavu

Espadrile
Špagerice su u nekoliko navrata poharale svjetske trendove. Prvo u četrdestima u Americi, nosila ih je i Lauren Bacall u filmu 'Key Largo', a potom ponovno u osamdesetima zahvaljujući seriji 'Miami Vice'. Espadrile su se ovih dana ponovno vratile na pokoje hrabrije stopalo. Nadamo se da ne i u kombinaciji s bijelim čarapama, što je nekada bio slučaj. Inače, glavna fora s katalonskim farmerskim cipelama bila je da su se raspadale s prvom kišom i da su pri dužem hodanju garantirale pomor okolnog cvijeća kad se izujete.

Borosane
Dizajnerski doprinos socrealizma svjetskom obućarstvu zove se jednostavno borosana. Tko bi zaboravio gležnjaču s otvorenom petom i rupicom za prstiće koja se najbolje sljubljivala s nedepiliranim nogama konobarica. Nosile su je i medicinske sestre. Kako ne bi, kada se radilo o ortopedski smišljenoj medicinskoj obući stvorenoj za čuvanje higijene i ostavljanje dojma. Borosane su s nogu uslužnih djelatnica prešle na modne piste. Vukovarski Borovo ih danas radi u svim dezenima i izgledaju savršeno za treš pop komade koji se još trijezne od nastupa Lady Gage.

Sajmonice
Simon & Garfunkel se zvao poznati glazbeni duo, no sva sreća da je samo Paul Simon furao šuze koje su danas neraskidivo vezane za njegovo ime, inače bi ih morali zvati simonendgarfankelice, što i nije pretjerano sretno rješenje u svakodnevnoj komunikaciji. Sajmonice su i danas u ponudi, s nešto manje karizme nego pred 30 godina, ali još uvijek očito dovoljno zanimljive da opstanu na policama.

Zepe
Crne papuče koje su nosile bakice po kršnim i blatnim poljima od Zagorja do Dalmatinske zagore, zepe su negdje u osamdestima postale top šlape za školu. Dok su svi ostali đirali nekakve karirane uzorke ili boje veselog dreka, vlasnici zepa su imali prve totalno crne papuče i time si, naravno, dodali na vrijednosti. Začudan je taj put od njiva do školskih učionica. Brijemo da je sve počelo kada je neki klinac popalio baki šuze za okopavanje krumpira i u njima se pojavio na nastavi.

Marte
Brat bratu, ako postoji komad obuće za koji smo sigurni da neće izletjeti iz svih živih modnih permutacija i kombinacija, to su martensice. Koliki je panker čitavo ljeto proveo prodavajući sladoled na moru ne bi li si skupio za crni predmet želja – šuze koje ga konačno identificiraju na kilometar udaljenosti. Martensice, koliko god pripadale subkulturi koja žica lovu za litru glavoboljčeka na Strossu ili Ribnjaku, koštaju popriličan komad keša.

Borolete
Plavo bijele natikače u kojima smo klepetali za ljetnih mjeseci, brutalno su sa scene potjerale japanke, elaborirane sandale ili u najnovije vrijeme crocsice. Borolete, još jedan prepoznatljiv proizvod vukovarskog Borova, najbolje su, naravno, stajale na debelim bijelim čarapama, jerbo je tada najmanje dolazila do izražaja činjenica da se noga u boroletama vječno skliže. No hajde, barem ne postoji znanstvena studija koja dokazuje da vam borolete smanjuju potenciju, kao što je to slučaj s japankama.

Starke
Platnene tenke koje su pokorile američko zatvorsko tržište u ranim pedesetima, prije nego što su postale dio obućarskog mainstreama. Kod nas su ih posebno furali protagonisti novoga vala, a znalci kažu da su nisku varijantu starki nosili šminkeri, a visoku alternativci. Danas ih nosi kulturna skupina mladih koju od milja zovemo 'oni koji imaju para'. Dugo su vrijeme postojale jedino u crnoj i bijeloj boji, pa je uvedena bordo varijanta. Fascinantno je kako je jedonstavan dizajn starki uspio preživjeti sve modne mijene i ostati na samom vrhu poželjnosti.

Špic-papci
Što se može reći za starke definitivno se ne može reći za rokerske čižme na šipiceve. Kako su netragom nestali natapirani tipovi u kožnim hlačama i likovi poput Pište koje još jedino slušaju na bikerskim feštama nakon par barela piva i uz turiranje motora, tako smo izgubili i pravu predodžbu o špic papcima. Fora kod tih bijesnih šuzi je ta da vam noge konstantno idu u križ. Najbolji dojam, dakako, ostavljaju kod ekipe visine Akija Rahimovskog, gdje više ne znate je li čovjek duži nego što je viši.

Sebago
Crne cipke od antilopa, zvane Sebago, prošle su obrnuti put od nekadašnjih šlapa zepa. Dok su krajem osamdesetih visile po nogama svakog drugog tinejdžera u levisicama i kratkoj majici, danas ih isključivo nose bakice koje su ih valjda popalile iz ormara svojih unuka. Praktički se više nigdje ne mogu kupiti, što i nije tako loša ideja. Izgledale su uglađeno i pristojno, bezveze, kao stvorene za nekakvu obiteljsku fotografiju i pravac podrum.

Koledžice
Iz nekog nevjerojatnog razoga koledžice i dan danas stoje po izlozima, mada bi voljeli vidjeti zdravstveni karton svakog tko ih ubode. Najjača varijanta je bila ona s dva visuljka u sredini, i opet, po mogućnosti u kombinaciji s bijelim čarapama. Koledžice imaju nešto čistunski dosadno i ako vam je želja predstaviti se kao beskarakterni šonjo kojeg je mama malo predugo oblačila i vodila na šišanje, onda su to definitvno cipke za vas. Posebnu draž dobivaju kad se malo zaprljaju blatom ili se deformiraju s nečijim platfusom. Još ak' ti stopalo ide u bananu, bingo.