FASCINANTNE RAZLIKE

Britanski mravi su letargični, a španjolski agresivni

05.11.2010 u 09:36

Bionic
Reading

Istraživanje britanskog sveučilišta otkrilo je da su britanski mravi bezvoljni te da ih se lako vodi, dok su španjolski nemilosrdni i ambiciozni

Znanstvenici na Sveučilištu Leicester, koji su četiri godine proučavali kolonije mrava u Velikoj Britaniji i Španjolskoj, došli su do zaključka da su španjolski mravi odlučni i nemilosrdni u odabiru matice, dok je ista vrsta u Velikoj Britaniji puno ravnodušnija

I dok su španjolski mravi radilice maltretirali, pa se čak i borili do smrti sa suparničkim maticama kako bi sami odabrali vođu kolonije, britanske radilice nisu ni izbliza bile toliko agresivne te su bili odane svakoj matici, koliko god ih je bilo.

Znanstvenici su ovim istraživanjem, objavljenim u časopisu Proceedings of the Royal Society B, namjeravali otkriti kako mravi rješavaju svađe oko toga tko će biti vođa kolonije. Ipak, nisu pronašli razloge zašto su tolike razlike između španjolskih i britanskih mrava.

'Razlika između agresivnih španjolskih i bezvoljnih engleskih mrava radilica je intrigantna. Ovo je prvi put da smo dokazali da mravi radilice imaju utjecaja na izbor matice. Istraživanje dokazuje da radnici doista imaju moć jer je bijesna gomila mrava bila u stanju pretući, čak i ubiti sve matice osim jedne koju su htjeli za glavnu', rekao je dr. Robert Hammond, voditelj studije.