APOKALIPSA IZ SVEMIRA

Nevidljivi kometi prijete Zemlji

12.02.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Kometi s čije je površine isparila voda, pa reflektiraju znatno manje svjetlosti te izbjegavaju radare sa Zemlje, mogli bi iznenada zaprijetiti našem planetu, tvrde znanstvenici. Od 3.000 kometa u našoj galaksiji, samo ih je 25 identificirano

Većina kometa i asteroida za sada poznatih pod budnim su okom radara u slučaju da se počnu približavati Zemlji, no mnoga su putujuća nebeska tijela još uvijek izvan njihova domašaja zbog svoje strukture, piše članak u časopisu NewScientist. Kada im voda ispari s površine, odbijaju manje svjetla, te su teže uočljivi. Nije se jednom dogodilo da su astronomi primijetili komet tek kada se ozbiljno približio Zemlji.

Godine 1983. komet nazvan IRAS-Araki-Alcock prošao je 'tek' pet milijuna kilometara udaljen od našeg planeta i bio je najbliži u posljednjih 200 godina. Unatoč tomu, primijećen je tek četiri dana ranije. Testiranja provedena 2001. na kometu nazvanom Borrelly pokazala su da je na dijelovima potpuno nevidljiv.

'Mračni' kometi koji izmiču radarima i tako predstavljaju dodatnu opasnost za Zemljane mnogi uzimaju ozbiljno poput profesora Stevea Larsona sa Sveučilišta u Arizoni koji se bavi proučavanjem kretanja nebeskih tijela. Neki drugi drže da se ipak mogu detektirati po toplini koju emitiraju, s obzirom na to da apsorbiraju priličnu količinu svjetla.