IGRA NA NEBU

Pogledajte nevjerojatan oblak čvoraka u Škotskoj

27.10.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Nesvakidašnjoj sceni noćnog neba na škotsko-engleskoj granici svjedočili su stanovnici sela Gretna Green. Ono što je na trenutak izgledalo poput nadolazeće oluje ili prijetećeg oblaka zapravo je bilo zaigrano jato čvoraka

Škotsko selo Gretna Green poznato kao omiljeno odredište za vjenčanje godišnje primi oko 5.000 parova koji se žele oženiti, no čini se kako se dobar glas brzo pročuje, jer su prema njemu ove godine pohrlili neočekivani milijuni malih letećih gostiju.

Kad je škotsko nebo zakrio zaigrani oblak stanovnici Gretne imali su priliku vidjeti zaigrano jato čvoraka koje ponekad zna brojati i do milijun ptica. Čvorci svake zime oko zalaska sunca izvode ovaj zračni balet i stvaraju nevjerojatne oblike na nebu.

Čvorci se okupljaju u ovakva dinamična jata zbog sigurnosti. Oblici oblaka koji ptice tvore i njihov ogroman broj štiti ih od grabežljivaca dok traže sigurno mjesto za gniježđenje.

Pri brzinama koje dostižu i preko 30 kilometara na sat čudno je da nema više zračnih sudara. Istu stvar su primijetili i znanstvenici te istražili kako je to moguće. Otkrili su kako svaki čvorak prati sedam ptica u jatu bez obzira na udaljenost, pa zbog toga rijetko dolazi do sudara.

Glasnogovornik Kraljevskog društva za zaštitu ptica Andre Farrar smatra da su ova okupljanja prije gniježđenja prizor koji nitko tko ima priliku ne bi smio propustiti.