Funtime SENILNA MAJA

Stare pčele su zaboravne kao i ljudi

  • Autor: tportal.hr
  • 21.10.2010 12:17:58
  • 21.10.2010 11:29:14

Znanstvenici sa Sveučilišta u Arizoni i Sveučilišta prirodnih znanosti u Norveškoj proučili su kako starenje utječe na pčele medarice. Otkrili su da pčele, baš kao i ljudi, mogu biti zaboravne

Tim znanstvenika s profesoricom Gro Amdam na Sveučilištu znanosti o životu u Norveškoj istražio je utjecaj starenja na pčele medarice. Prijašnja istraživanja pokazala su kako starije pčele slabije uče nove mirise, pa su znanstvenici istražili utječe li starenje na mogućnost pčele da preživi u divljini.

Nakon tri do četiri dana pčele su u prosjeku izvrsni navigatori sposobni naći put natrag do košnice bez obzira na kompleksnost terena preko kojeg su preletjele. Stare pčele koje su provele više od dva tjedna u zraku podložne su zaboravu i zna im se dogoditi da se zabune, te odlete do košnice koja više nije u upotrebi.

Eksperiment pri kojem su se pčele preselile u novu košnicu pokazao je da stare pčele teže uče nove stvari i duže se vraćaju na mjesto napuštene košnice.

'Iako mnoge stare pčele ne uspijevaju naučiti nove stvari, otkrili smo kako i među njima ima iznimaka koje se odlično snalaze u prostoru i nemaju problema s pamćenjem i učenjem', rekao je jedan od autora studije o pčelama Daniel Münch iz Norveške.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više