Funtime DIVA-BOT

Žena-robot pjeva i pleše samo za vas

  • Autor: tportal.hr
  • 20.10.2010 11:16:38
  • 20.10.2010 10:22:52

Japanci su predstavili novog robota HRP-4C na Kombiniranoj izložbi naprednih tehnologija nedaleko od Tokija. Novi robot već je poznat kao 'Diva-bot', jer može pjevati i plesati, te učiti nove melodije

Robot HRP-4C već je poznatiji kao Diva-bot, a radi se o projektu znanstvenika s Nacionalnog instituta za napredne industrijske znanosti i tehnologije (AIST) u Tokiju u Japanu. Stručnjak za glazbenu tehnologiju i programer Masataka Goto predvodio je tim znanstvenika koji je primijenio novu tehnologiju VocalListener (Bučni slušalac) te, nakon promatranja prave pjevačice, Yamahinim softverom za stvaranje zvuka Vocaloidom stvorio pjevanje.

Robot HRP-4C izgleda poput mlade žene s metalnim nogama, a sposoban je imitirati pravu pjevačicu pomoću prije spomenute tehnologije i 'Vocawatchera' koji mu omogućava skeniranje pokreta lica prave pjevačice da bi ih kasnije mogao sam ponoviti na svom licu. Diva-bot na taj se način kreće i pjeva vrlo realistično, čak do te mjere da imitira i disanje - pokretom i zvukom.

Gospodin Masataka Goto smatra da roboti prvo moraju postati popularni u svijetu zabave da bi mogli biti općeprihvaćeni u svim sferama društva.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više