UPALILA MU SE ŽARULJA

Njemački poduzetnik nadmudrio europske zakonodavce

18.10.2010 u 13:11

Bionic
Reading

Njemački poduzetnik Siegfried Rotthauser i njegov šurjak dosjetili su se kako zaobići zakon koji im brani prodavati klasične žarulje na europskom tržištu. Umjesto da reklamiraju stare sijalice kao izvore svjetla, dvojica domišljatih poduzetnika predstavila su stare žarulje od 60 do 100 vata kao izvore topline

Europski zakoni koji zabranjuju prodaju klasičnih žarulja namijenjeni su očuvanju prirode, no morat će naći način boriti se i protiv domišljatih poduzetnika poput Siegfrieda Rotthausera. Naime, lukavi Nijemac prodaje stare žarulje od 60 do 100 vata kao male grijalice, a ne izvore svjetla.

Mehanički inženjer iz Essena uvozi stare žarulje sa žarnim nitima od tungstena punjene argonom ili neonom iz Kine, a reklamira ih kao male izvore topline. Cijela operacija je potpuno legalna jer se gospodin Rotthauser potrudio proučiti kako zaobići trenutne zakone.

Kako klasične žarulje proizvode oko 95 posto topline, a samo pet posto svjetla, uistinu se mogu prodavati kao male grijalice. Osim što na svojoj internetskoj stranici reklamira žarulje kao vrstu umjetnosti, kaže i da je to njegov način da pokaže svoje neslaganje sa zakonom koji je donesen na nedemokratski način.

Njegove 'male grijalice' koštaju oko 15 kuna po komadu, a prva pošiljka od 4.000 komada bila je rasprodana u tri dana. Kao dodatnu uvredu europskim zakonodavcima, Rotthauser za svaku prodanu žarulju donira 2 kune i 20 lipa za spašavanje prašuma jer mu se čini da je to bolji način očuvanja okoline nego proizvodnja štedljivih fluorescentnih žarulja koje sadrže otrovnu živu.